7 Απρ 2021

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΈΛΙΞΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ. ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΆΡΕΙ ΜΈΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Η εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στο Δήμο της Αθήνας, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή για την εξέλιξη των κρουσμάτων στους χώρους που εργαζόμαστε, να εξασφαλιστούν άμεσα όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται, για να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, μετά από ένα χρόνο πανδημίας, σε περίοδο που η εξάπλωση του κορονοϊού φουντώνει σε όλη τη χώρα, έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με την έγνοια και το άγχος να μείνουν ασφαλείς αυτοί και οι οικογένειές τους. Η έλλειψη των απαραίτητων ΜΑΠ συνεχίζει να υφίσταται παρά τις καταγγελίες μας, με τη μέριμνα για δημιουργία υποδομών και αποδυτηρίων να απουσιάζει από το σχεδιασμό της διοίκησης, και τις υπηρεσίες να βρίσκονται στο "κόκκινο" από την έλλειψη προσωπικού.

Ιδιαίτερα οι συνάδελφοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας (καθαριότητα, αποκομιδή) δίνουν καθημερινά τη μάχη κάτω από δυσμενής συνθήκες, αντιμετωπίζοντας καθημερινά εστίες μόλυνσης στους δρόμους,  (χρησιμοποιημένα γάντια, μάσκες) με τον συγχρωτισμό οδηγών και εργατών στις καμπίνες απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων, να κάνει επιβεβλημένη την ανάγκη καθημερινής απολύμανσης στους χώρους αυτούς.

Σαν εργαζόμενοι έχουμε δείξει υπεύθυνη στάση από την αρχή της πανδημίας, σε όλες τις Δ/νσεις. Κρατήσαμε καθαρούς τους δρόμους και τις γειτονιές. Συμβάλλαμε στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των δημοτών, στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΛΙΝΩΔΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Η δημοτική αρχή δεν δείχνει την ίδια υπεύθυνη στάση όσον αφορά τη διαχείριση και αντιμετώπιση των κρουσμάτων, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν σε κάθε χώρο δουλειάς με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία  γίνονται "ακορντεόν" και προσαρμόζονται στα μέτρα της διοίκησης, στη σχέση κόστους οφέλους.

Η διοίκηση του Δήμου δεν έχει προχωρήσει σε καμία επίσημη ενημέρωση για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού. Απόδειξη είναι το αλαλούμ που επικράτησε στον τρόπο αντιμετώπισης δύο κρουσμάτων κορονοϊού σε συναδέλφους σε πόστο καθαριότητας, (τα οποία δεν είναι και τα μοναδικά), αφού δεν υπήρχε σαφής οδηγία για το εάν έπρεπε να συνεχίσουν να εργάζονται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ή να τεθούν σε καραντίνα από την πρώτη στιγμή, εάν έπρεπε να επιτραπεί ή όχι η είσοδος στον τομέα μέχρι να γίνει απολύμανση του χώρου. Η διοίκηση του δήμου οφείλει να απαντήσει στα ερωτήματα: Έπρεπε να μπεί σε καραντίνα το σύνολο του προσωπικού, και γίνει τέστ σε όλους τους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με τα κρούσματα; Γινόταν στον συγκεκριμένο χώρο απολύμανση;

Αλήθεια, μετά από 3 μέρες καραντίνα και ένα rapid τέστ, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλής; Επιβάλλεται ή όχι να γίνει μοριακό τέστ; Επιβάλλεται ή όχι να γίνεται συστηματική απολύμανση στα πόστα και τις υπηρεσίες; Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες, και γίνονται μεγαλύτερες, αν αναλογοστεί κανείς ότι υπάρχουν συνάδελφοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή συνάδελφοι που λόγω του ανθυγιεινού χαρακτήρα της εργασίας έχουν επιβαρυμένη υγεία. 

 

 

 

ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

Όταν πρόκειται η δημοτική αρχή να σχεδιάσει να οργανώσει και να συντονίσει την υλοποίηση έργων και δράσεων, για το συμφέρον των εργολάβων, τότε τίποτα δεν τη σταματά. Και ενημέρωση υπάρχει, και χρήματα για τους ιδιώτες βρίσκει.

Εκεί δεν υπολογίζει κανένα κόστος! Γιατί κριτήριο της πολιτικής της, είναι το όφελος των ομίλων, τα κέρδη τους. Γιατί προτεραιότητα δεν είναι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Οι ανάγκες και τα δικαιώματά μας αποτελούν κόστος!

"ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΑΤΙ" ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ

Τόσο η δημοτική αρχή όσο και η κυβέρνηση της Ν.Δ έχουν κοινές επιλογές, κατευθύνσεις, στόχους. Προτεραιότητά τους είναι η πολιτική που έχει στο επίκεντρο τα συμφέροντα των λίγων, μακριά από τις ανάγκες των πολλών, τις δικές μας, του λαού. Η κυβέρνηση της ΝΔ το φανερώνει, δεν το κρύβει. Ακολουθεί μια πολιτική που θυσιάζει την Υγεία και τα δικαιώματά μας στο βωμό του κέρδους.

Ένας χρόνος έχει περάσει από την πανδημία, και ακόμη μέχρι σήμερα αρνείται να επιτάξει τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία χωρίς αποζημείωση για να σωθούν δεκάδες διασωληνωμένοι που δίνουν μάχη για τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ. Δεν ανοίγει νοσοκομεία που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Την ώρα που καταρρέει το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν κάνει μόνιμες μαζικές προσλήψεις υγειονομικών.

Την ίδια στιγμή οι ιδιωτικές κλινικές θησαυρίζουν κάνοντας χρυσές μπίζνες, αποδεικνύοντας ότι η Υγεία του λαού, σε αυτό το σύστημα που έχει για θεό το κέρδος, είναι έμπορευμα, αγοράζεται και πουλιέται. 

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία ως μεγάλη ευκαιρία για να περάσει το επόμενο διάστημα και νέα μέτρα, τις “ανατροπές του αιώνα”, με χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα, με νέο συνδικαλιστικό νόμο που στόχο έχει να επιβληθεί"σιγή νεκροταφείου" στους εργαζόμενους, στο λαό. Επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Δεν θα τους περάσει!

Δυναμώνουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της Υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, του λαού, την ικανοποίηση και διευρύνση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων, για να μείνει στα χαρτιά το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης. 

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για :

 

·        Επίταξη ιδιωτικού τομέα της Υγείας χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών. 

·        Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν μοριακά τεστ σε όλο το προσωπικό του δήμου.

·        Σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται μοριακό τεστ σε όλους τους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή και όχι μόνο σε όσους είναι κοντά ή στο ίδιο γραφείο ή όροφο με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

·        Xορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένων και των εξειδικευμένων μέσων προστασίας για covid-19.

·        Συχνές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, τα οχήματα και τα μηχανήματα.

·        Παρουσία γιατρού εργασίας σε μόνιμη βάση στους εργασιακούς χώρους.

·        Άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή μπαίνουν σε καραντίνα ή εργάζονται σε υπηρεσίες που κλείσανε και σε γονείς που έχουν παιδιά σε σχολείο.

·        Σε περίπτωση ασθενείας οικείων, να εξασφαλίζεται διεξαγωγή τεστ με έξοδα του Δήμου.

·        Στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών που θα επιτηρούν την εφαρμογή, από τους δήμους, των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

·        Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας 

 

ΑΘΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021