10 Μαΐ 2011

Επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στους υπερχέωμενους δήμους

Επιβεβαιώνεται η θέση Συνδικάτου που προειδοποιούσε τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ για τον αντιδραστικό ρόλο του «Καλλικράτη». Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας τις αντιδραστικές του διατάξεις, παρουσίασε το λεγόμενο πρόγραμμα εξυγίανσης που προβλέπει την περικοπή κάθε χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των χρεωμένων δήμων. Χρέη που καμιά απολύτως ευθύνη δεν έχουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αλλά αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως και των δημοτικών αρχών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ.) που την εφαρμόζουν.


Αυτά τα χρήματα είναι των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και προέρχονται από τη φορολογία, τον ΦΠΑ και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, κλπ. Αυτά τα χρήματα θα δεσμεύονται άμεσα και θα αποδίδονται στις τράπεζες από τις οποίες οι δήμοι έχουν δανειοδοτηθεί.


Αυτά σημαίνουν παραπέρα επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων σε αυτούς τους δήμους. Θα παγώσουν ή θα περιοριστούν δραστικά οι προσλήψεις προσωπικού, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις και δραστικός περιορισμένος κυρίως των εργαζόμενων που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, αλλά ακόμα πρόβλημα θα υπάρξει και με τη μισθοδοσία των εργαζομένων.


Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο «εξυγίανσης» περιλαμβάνονται και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και υποδομών των δήμων, η παραπέρα αύξηση της δημοτικής φορολογίας και το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας


Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα. Να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση και κίνημα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνηση, αλλά και στις δημοτικές αρχές. Ενάντια στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που στήριξαν και στηρίζουν το νόμο «Καλλικράτη» και αποθέωναν τη διοικητική μεταρρύθμιση που θα φέρει κι άλλα δεινά στα λαϊκά νοικοκυριά. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για τα χρέη των δήμων. Αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και οι δημοτικές αρχές που την υλοποιούν, δίνοντας ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες.



H προσωρινή διοίκηση του Συνδικάτου