3 Δεκ 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Προς τους συναδέλφους της Δυτικής Αθήνας
Συνάδελφοι στα μουλωχτά και σαν τα ποντίκια συνεδρίασε ο ΕΣΔΝΑ τις προηγούμενες μέρες και αποφάσισε την κατακύρωση του διαγωνισμού για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Η μεθοδολογία τους και ο τρόπος απόφασης τους είναι προκλητικός και απαράδεκτος, αφού μέσα σε ένα τέταρτο με διαδικασίες φαστ τρακ «κουβέντιασαν» και αποφάσισαν για 43 θέματα. Δεν τόλμησαν να συνεδριάσουν μπροστά στους εργαζόμενους και τους φορείς της δυτικής Αθήνας γιατί φοβούνται, γιατί δεν έχουν επιχειρήματα προκειμένου να πείσουν για τις αποφάσεις τους, γιατί είναι αμόρφωτοι βουτηγμένοι μέσα στη σαπίλα.
Επιβεβαιώνεται η άποψη μας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προετοίμαζε το έδαφος και η σημερινή της ΝΔ το υλοποιεί, αντίστοιχα και στη περιφέρεια όπου η προηγούμενη διοίκηση της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) έδωσε τη σκυτάλη στη σημερινή διοίκηση Πατούλη (ΝΔ) αλλά και οι δήμαρχοι όπου βρίσκονται στην ίδια γραμμή. Όλοι τους υπηρετούν με συνέπεια και συνέχεια την πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και τις κατευθύνσεις των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου που δηλώνουν, ότι μπροστά στην εξασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μη λογαριάζεται τίποτα ούτε τις ανθρώπινες ζωές. 
Την ίδια γραμμή υπηρετεί και η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ και του σωματείου εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ που ενώ γνώριζαν για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση η μεν πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ δεν εμφανίσθηκε ποτέ. Ο δε πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον ΕΣΝΑ δεν έβγαλε άχνα παρότι ήταν παρών στη συνεδρίαση  και στη στιγμή της παρέμβαση των φορέων και του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ τη Παρασκευή το μεσημέρι.
Συνάδελφοι, όλοι γνωρίζουν και παραδέχονται ότι η χωματερή της Φυλής είναι μια υγειονομική βόμβα που αν σκάσει θα επηρεάσει το σύνολο των δήμων της Αττικής. Το γνωρίζουν και το νιώθουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκεί και που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τους κινδύνους, τα πληρώματα των απορριμματοφόρων κ.λ.π. Το γνωρίζουν όμως και οι κάτοικοι που μετρούν χιλιάδες περιπτώσεις νεοπλασιών. Αλήθεια γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα την μελέτη που δείχνει την αύξηση των καρκίνων;
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια εφησυχασμού. Δεν τους αφήνουμε άλλο να παίξουν με τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας τώρα απαιτούμε:
Ø Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή! Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.
Ø ΟΧΙ στο νέο έγκλημα για δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό που από κάθε άποψη είναι ακατάλληλος χώρος, ένα σχέδιο παράλογο τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική πλευρά. Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ στα λατομεία της Αττικής Μουσαμά, Μελετάνι, ΤΙΤΑΝ, Σταμέλου και Κυριακού που θα αποτελέσει περιβαλλοντικό έγκλημα με πολλές επιπτώσεις.
Ø Καθορισμός κριτηρίων καταλληλόλητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων. Να γίνει με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
Ø Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΣΔΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων. Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
Ø Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.



Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ