17 Σεπ 2017

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΠΡΩΙ. ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Οι παιδικοί σταθμοί ξεκίνησαν και φέτος τη λειτουργία τους και παρά τις όποιες εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, 57229 παιδιά απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ, ενώ χιλιάδες είναι και φέτος τα "τυχερά" παιδιά του vοucher που ποτέ δεν βρήκαν θέση σε παιδικό σταθμό. Ακόμη περισσότερα τα νεαρά νοικοκυριά που δεν "πληρούν" τις προϋποθέσεις να κάνουν αίτηση ή να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ενώ πολλοί από τους "τυχερούς" γονείς που θα εγγράψουν το παιδί τους σε κάποια δομή θα καλεστούν να πληρώσουν και τροφεία, την ώρα που το οικογενειακό εισόδημα βυθίζεται και είναι δυσεύρετο.

Πρόσφατα, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «το 2019 να ανοίξουν συνολικά 1.800 σταθμοί και να δημιουργηθούν συνολικά 45.000 νέες θέσεις», πολύ λιγότερες ακόμα και από αυτόν τον αριθμό των παιδιών που αποκλείστηκαν φέτος. Εάν και όποτε αυτές οι υποσχέσεις υλοποιηθούν, θα αφορούν και πάλι σε ένα μικρό ποσοστό των παιδιών και σε δομές ευκαιριακές που θα λειτουργήσουν από τις περίφημες ΚΟΙΝΣΕΠ και τους ιδιώτες.

Οι εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων, που στελεχώνουν τις εν λόγω δομές, δεν επαρκούν. Η "απαγόρευση" των προσλήψεων συνεχίζεται… και οι ανάγκες, αν και είναι μόνιμες, προσπαθούν να μπαλωθούν με συμβασιούχους! Ένα μέρος των εργαζομένων καλύπτεται με τα 8μηνα του ΟΑΕΔ που αποχωρούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ, και κάθε χρόνο, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του προγράμματος, η παραμονή τους στην εργασία είναι «στον αέρα» και εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών που θα επιλέξουν τη συγκεκριμένη δομή. Ήδη στο Δήμο Ψυχικού 9 συναδέλφισσες απολύθηκαν με τη δικαιολογία ότι μειώθηκαν τα παιδιά που προέρχονται από τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης και από χρηματοδότηση της δομής να πηγαίνει στα χέρια των ενδιαφερομένων γονιών (voucher) μόνο τυχαία δεν είναι. Εξασφαλίζει ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα θα εξυπηρετήσουν το στόχο τους, θα απαλλάξουν το κράτος από τη χρηματοδότηση βασικών τομέων και υπηρεσιών του δημοσίου ακόμα και των κοινωνικών δομών όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί.

Το ζήτημα των παιδικών σταθμών είναι σοβαρό και θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους. Κανένας και για κανέναν λόγο δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον των παιδιών μας. Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι προνόμιο όσων μπορούν να πληρώσουν για αυτή, ούτε παροχή πτωχοκομείου που κατευθύνεται σε όσους ζουν στην έσχατη φτώχεια. Είναι βασική ανάγκη όλων των παιδιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ καλεί όλους τους συναδέλφους, τα σωματεία των δήμων και γενικά του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, τους συλλόγους γονέων να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας για τους παιδικούς σταθμούς, στο υπουργείο Εσωτερικών, την Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη, στις 9 το πρωί.
Απαιτούμε:

Αποκλειστικά Κρατικούς Δημόσιους Δωρεάν παιδικούς σταθμούς. Με γενναία και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε εισφοράς των γονιών. Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.
Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους Σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό, με πλήρη μισθολογικά - εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
Κανένα αποκλεισμό παιδιού εργαζόμενου σε δήμο ή περιφέρεια από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.



Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ