15 Φεβ 2011

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Φλεβάρης 2011

Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί και βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς είναι γνωστή: τμήματα με υπεράριθμα παιδιά, κτιριακές εγκαταστάσεις ακατάλληλες, παιδαγωγοί με ελαστικές μορφές εργασίας, κ.α. που είναι απόρροια συγκεκριμένων πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Από το 2000, που πέρασαν οι παιδικοί σταθμοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, είχε προειδοποιήσει, ότι το πέρασμα αυτό γίνεται προκειμένου να χάσουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους και να οδηγηθούν στην ιδιωτικοποίηση. Σηματοδοτούσε επίσης την συνέχιση του προνοιακού τους αντί του εκπαιδευτικού τους χαρακτήρα. Σήμερα το αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτής της πολιτικής φαίνεται ξεκάθαρα σε όλους τους παιδικούς σταθμούς. Άλλοι αυξάνουν τα τροφεία, άλλοι συρρικνώνονται, άλλοι κλείνουν και σε όλους οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται όλο και περισσότερο ( συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, συμβασιούχοι έργου, εποχικοί υπάλληλοι, 4ωρα, κλπ.). Η προσπάθεια της Κυβέρνησης και τότε και τώρα σκοπό είχε και έχει, είτε με προγραμματικές συμβάσεις το 2000, είτε με την επιβολή τροφείων, είτε με τον Καλλικράτη, ο παιδικός σταθμός να λειτουργεί ανταποδοτικά και να είναι ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας, γι αυτό με τις διάφορες μορφές εργασίας προσπαθεί να εξασφαλίζει φτηνή εργατική δύναμη.

Με τις ευλογίες της ΕΕ και με μπροστάρηδες τους Δημάρχους – υποστηρικτές του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, που τον έχουν ψηφίσει ) υλοποιούν μια σειρά από πολιτικές που συμβαδίζουν με τη λογική του μνημονίου. Από τη μια θέλουν μηδαμινές κοινωνικές παροχές, φτηνούς εργαζόμενους, φορολόγηση και ανταποδοτικότητα για τα λαϊκά στρώματα, και από την άλλη επιδιώκουν στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Γι αυτό την ανάγκη στήριξης της λαϊκής οικογένειας και της εργαζόμενης γυναίκας τη μετατρέπουν σε ανταποδοτικό προϊόν.

Την ανάγκη για δημόσια και δωρεάν κάλυψη των κοινωνικών αναγκών την μετατρέπουν σε συγκάλυψη της ανεργίας μέσα από την προωθούμενη υποαπασχόληση και τον εθελοντισμό, μέσα από τις λεγόμενες «κοινωνικές εταιρείες», που θέλουν να φτιάξουν για να μπαλώσουν τις ελλείψεις σε παιδικούς σταθμούς.

Την υποχρέωση του κράτους για προσχολική αγωγή τη μεταθέτουν σε κέντρα φύλαξης των παιδιών,baby parking όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις προτάσεις της κυβέρνησης για την «πρότυπη οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών».

Την υποχρέωση προς τις εργαζόμενες γυναίκες για μειωμένα ωράρια, ευνοϊκότερους ασφαλιστικούς όρους κ.α. απειλούν ότι θα την μετατρέψουν σε επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας μας και των ωρών και ημερών λειτουργίας των παιδικών σταθμών, καλώντας μας να απεμπολήσουμε κεκτημένα δικαιώματά μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση και έχοντας μπροστά μας τον πόλεμο σε βάρος των εργαζομένων κυβέρνησης και τρόικας, με την εφαρμογή και του Καλλικράτη, που θα σαρώσει όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα και την ποιότητα των παροχών στους δημότες – γονείς και ιδιαίτερα στο παιδί της προσχολικής ηλικίας, έρχονται και άλλες αρνητικές εξελίξεις.

Η συγχώνευση νομικών προσώπων στα πλαίσια εφαρμογής του Καλλικράτη και ιδιαίτερα η συγχώνευση παιδικών σταθμών με άλλες κοινωνικές δομές, που έχουν διαφορετικό αντικείμενο και αθλητικά κέντρα, θα καταστρατηγήσει παραπέρα τον παιδαγωγικό τους χαρακτήρα. Επίσης η νομική μορφή, ενός Ν.Π.Δ.Δ. δεν διασφαλίζει το Δημόσιο χαρακτήρα, γιατί μπορεί εύκολα να μετατραπεί από Ν.Π.Δ.Δ. σε Ν.Π.Ι.Δ., δηλαδή ιδιωτικού δικαίου και την άμεση ιδιωτικοποίησή του, με ότι αυτή συνεπάγεται για τις εργασιακές σχέσεις μας και την λειτουργία του γενικότερα. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι εξελίξεις στο Ηράκλειο Κρήτης όπου άρχισε η ιδιωτικοποίηση.

Θεωρούμε ότι καλύτερη εξασφάλιση όλων των εργαζομένων και για τους παιδικούς σταθμούς αποτελεί η μεταφορά τους με κατοχυρωμένα τα δικαιώματά τους στους Εσωτερικούς Οργανισμούς Υπηρεσίας των Δήμων. Έτσι διασφαλίζονται περισσότερο οι θέσεις εργασίας, με μόνιμο προσωπικό και παρέχεται στο παιδί της προσχολικής ηλικίας ασφαλές, σύγχρονο και αναβαθμισμένο παιδαγωγικό περιβάλλον, με σύγχρονες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Διεκδικούμε:

· Την ένταξη των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα , στους Εσωτερικούς Οργανισμούς Υπηρεσίας των Δήμων.

· Ενιαίο πλαίσιο αγωγής και φροντίδας του παιδιού με ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιωτική παρέμβαση.

· Δωρεάν Δημόσιοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί - Κατάργηση των τροφείων. Γενναία χρηματοδότηση των Παιδικών Σταθμών. Άμεσα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να απαιτήσει να της δοθούν όσα το κράτος της χρωστάει.

· Ενιαίος κανονισμός λειτουργίας όλων των Π.Σ. με ταυτόχρονη αναγνώριση του παιδαγωγικού τους χαρακτήρα, της προσφοράς των εργαζομένων σε αυτούς (6ωρο, 5ήμερο, διακοπές Χριστουγέννων - Πάσχα- Καλοκαιριού) .

· Εξασφάλιση της θεσμοθετημένης αναλογίας παιδιού – παιδαγωγού στην τάξη. Να θεσμοθετηθεί και να ισχύσει και αναλογία παιδιών / τετραγωνικών μέτρων, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε ηλικίας.

· Μαζικοί διορισμοί μόνιμου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού. Σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Δωρεάν σταθερή επιμόρφωση όλου του προσωπικού, που έρχεται σε επαφή με το παιδί.

· Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Σύνταξη στα 60 για άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Μειωμένα όρια κατά 5 χρόνια αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

· Κρατικά Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων & παιδικές κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά εργαζομένων και ανέργων.

H προσωρινή διοίκηση του Συνδικάτου