3 Μαρ 2020

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 15:00 όλοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί να απαιτήσουμε τώρα μπει ένα τέρμα στο αίσχος της Φυλής.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ  καλεί  σε μέτωπο αγώνα μπροστά στο σοβαρά ζήτημα που έχει να κάνει με την διαχείριση συνολικά των απορριμμάτων. Να δώσουμε αγωνιστική απάντηση σε όλους αυτούς που υπονομεύουν την ζωή μας με την συνέχιση και την δημιουργία νέων ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ αλλά και με τους σχεδιασμούς για την καύση απορριμμάτων. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές για όλες τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιοι ήταν και είναι στην περιφέρεια και στον ΕΔΣΝΑ όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Nα ανακληθεί τώρα η απαράδεκτη απόφαση για δημιουργία νέων χωματερών στη Φυλή στην Αττική κοντά στον οικισμό Γεννηματά 2 και στο Γραμματικό. Επίσης απαιτούμε να μην δημιουργηθούν άλλοι ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ στα λατομεία Μουσαμά (Φυλή – Πετρούπολη), Μελετάνι (Μάνδρα), ΤΙΤΑΝ (Μάνδρα), Σταμέλου (Μέγαρα)  και Κυριακού (Κορωπί) που θα αποτελέσουν νέες περιβαλλοντικές βόμβες για το λαό της Αττικής.  Καταδικάζουμε αυτούς που επικύρωσαν με την ψήφο τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής τη συγκεκριμένη απαράδεκτη απόφαση που είχε πάρει η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ (επί διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ).
Όλοι γνωρίζουν και παραδέχονται ότι η χωματερή της Φυλής είναι μια υγειονομική βόμβα που αν σκάσει θα επηρεάσει το σύνολο των δήμων της Αττικής. Το γνωρίζουν και το νιώθουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκεί και που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τους κινδύνους, τα πληρώματα των απορριμματοφόρων κ.λ.π. Το γνωρίζουν όμως και οι κάτοικοι που μετρούν χιλιάδες περιπτώσεις νεοπλασιών.  Παρά το γεγονός ότι είναι πλέον γνωστές και οι μελέτες που δείχνουν την αύξηση των καρκίνων δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για την υγεία του λαού μπροστά στην διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται την διαχείριση των απορριμμάτων. Προχωράνε στην κατασκευή νέων χωματερών με κριτήριο όχι τις ανάγκες μας αλλά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια στιγμή που φουντώνουν τα σενάρια για καύση.
Αποκαλυπτικός ήταν ο Πατούλης στις 20/1/20 σε ημερίδα στο Ζάπειο για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ στην καρδιά αυτού του σχεδιασμού είναι η διαιώνιση της χωματερής στη Φυλή. Ο Πατούλης ,μίλησε για 3 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων. Μία στην Φυλή μία στο Σχιστό και η Τρίτη στο Γραμματικό. Στην Φυλή το 70% των σύμμεικτων. ΜΕΑ (μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων) Στις 30 Γενάρη στα μουλωχτά ως συνήθως, εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Ανάπτυξης περιβαλλοντική αδειοδότηση απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για ένα ακόμη πανωσήκωμα της  υπερκορεσμένης  χωματερής στη Φυλή με συνολική προβλεπόμενη αύξηση κατά 685.000 κ.μ. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια εφησυχασμού. Δεν τους αφήνουμε άλλο να παίξουν με τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας τώρα απαιτούμε:
·         Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις.
·        Καμία σκέψη για νέα χωματερή στο παλιό λατομείο Μουσαμά και  επέκταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή!
·        Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.
·        Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ στα λατομεία της Αττικής Μουσαμά, Μελετάνι, ΤΙΤΑΝ, Σταμέλου και Κυριακού που θα αποτελέσει περιβαλλοντικό έγκλημα με πολλές επιπτώσεις, στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας.
·        ΌΧΙ στο νέο έγκλημα για δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό που από κάθε άποψη είναι ακατάλληλος χώρος, ένα σχέδιο παράλογο τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική πλευρά.
·        Καθορισμός κριτηρίων καταλληλόλητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων. Να γίνει με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος
·        Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Καμία ιδιωτικοποίηση στις υπηρεσίες καθαριότητας. Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ.
·        Όχι στην καύση των απορριμμάτων, που παράγει ρύπους οι οποίοι προκαλούν καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.
·        Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
·        Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Ενιαίο φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων που να σχεδιάζει με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες! Με προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή. Μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό, διασφάλιση της χωριστής διαλογής διαφορετικών ειδών απορριμμάτων.  Δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και χωροθέτηση μακριά από κατοικημένες περιοχές!

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ