1 Ιουλ 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΙΚΕΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ύστερα από δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα απαίτησε συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για το τρόπο χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών και ιδιαίτερα των παιδικών σταθμών μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση επέλεξε να μας στείλει σε υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου όπως μας δήλωσε να μας ενημερώσει για τεχνικά θέματα. Από την μεριά μας δηλώσαμε ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό αντιδρώντας στη συγκεκριμένη συνάντηση. Πάρα ταύτα εμείς θα επιμείνουμε ώστε μέσα στην επόμενη βδομάδα να προχωρήσουμε σε συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό. Από τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας για τον αντεργατικό αντιλαϊκό κατήφορο που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Στόχος τους να ενισχύσουν όσο περισσότερο γίνεται τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και ιδιαίτερα τους μεγάλους. Το προηγούμενο διάστημα και μέσα από δημοσιεύματα ενημερωθήκαμε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ προχωράει και σε νέες αντιλαϊκές ανατροπές στη χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών και συγκεκριμένα στους παιδικούς σταθμούς.
Συγκεκριμένα η συγκυβέρνηση θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αλλά με τη μορφή των voucher (όπου και αυτό θα είναι πετσοκομμένο κατά 5%), θα χρηματοδοτεί τους ιδιωτικούς προκειμένου να εξασφαλίσει λίγες έως ελάχιστες επιπλέον θέσεις. Θυμίζουμε ότι και στο παρελθόν έχουν γίνει περικοπές και αυτό είχε άμεση επίπτωση στα παιδιά αφού αυτόματα διάφορες παροχές μειώθηκαν όπως η μεταφορά των παιδιών, οι δραστηριότητες τους αλλά και η σίτιση.
Παράλληλα καταργεί το περιορισμό που ίσχυε μέχρι σήμερα όπου ένας παιδικός σταθμός μπορούσε να καλύψει μέχρι και το 70% των θέσεων του από το πρόγραμμα. Αυτός ο περιορισμός αίρεται και πλέον μια δομή θα μπορεί να φιλοξενήσει το 100% των θέσεων της. Αυτό θα σημάνει και νέο αποκλεισμό στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας και των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων όπου δεν δικαιούται να ενατχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αφού κατά το υπουργείο δικαίωμα στους δωρεάν παιδικούς σταθμούς έχουν μόνο όσοι εργαζόμενοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας αλλά και οι οικογένειες με παιδιά ΑΜΕΑ. 
Όμως ο εμπαιγμός δεν σταματάει εδώ. Για φέτος η χρηματοδότηση θα είναι ακόμα πιο πετσοκομμένη σε σχέση με πέρυσι αφήνοντας ακόμα περισσότερα παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. Πέρυσι έμειναν εκτός πάνω από 45.000 παιδιά και η χρηματοδότηση έφτασε στα 184.000 εκ. ευρώ, φέτος που η χρηματοδότηση δεν θα ξεπεράσει τα 175.000 εκ. ευρώ πόσα παιδιά θα μείνουν εκτός;
Ενώ όσο αφορά τους συναδέλφους που έχουν προσληφθεί μέσα από τα προγράμματα  του ΕΣΠΑ ένα είναι σίγουρο. Ότι την επόμενη χρονιά δεν θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις. Αφού όπως γνωρίζουμε οι συγκεκριμένες προσλήψεις έχουν άμεση συνάρτηση με τις αιτήσεις των γονιών. 
Οι συγκεκριμένες αναδιαρθρώσεις που προωθεί η συγκυβέρνηση μόνο τυχαίες δεν είναι. Έρχονται να προστεθούν στη γενικότερη πολιτική που θέλει ένα μικρότερο κράτος ακόμα και στις κοινωνικές δομές, τη μείωση των παροχούμενων υπηρεσιών, την παρά πέρα υποβάθμιση των δημοτικών παιδικών σταθμών και από προσωπικό αλλά και από υλικοτεχνική υποδομή και ταυτόχρονα τη μεταφορά κονδυλίων στα ταμεία των ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται η άποψη ότι η συγκυβέρνηση για να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Αυτή τη πολιτική που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείτε και η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ που όχι απλά δεν λέει κουβέντα αλλά ενισχύει τη λογική του υπουργείου. Δεν λέει κουβέντα για την ουσιαστική αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης, ενισχύοντας το ρόλο της, ότι υπηρετεί πλήρως τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι το συμφέρον του λαού.    
Καλούμε τη κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό, το εμπόριο απέναντι στα παιδιά μας προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ιδιώτες και οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Η προσχολική αγωγή δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα για όλα τα παιδιά.
Καλούμε τους γονείς, τους εργαζόμενους να απαιτήσουν αποκλειστικά Κρατικούς Δημόσιους Δωρεάν παιδικούς σταθμούς. Με γενναία και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κατάργηση όλων των τροφείων που επιβάλλουν κυβέρνηση αλλά και οι δημοτικές αρχές.
Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους Σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό, με πλήρη μισθολογικά - εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
Προτεραιότητα για τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών, των ανέργων, των μεταναστών,  των φτωχών αυτοαπασχολουμένων. Δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, τόσων που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών. Αποκλειστική διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επέκταση και ενίσχυση των δημόσιων δομών και όχι χρηματοδότηση των ιδιωτών.



Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ