12 Ιουλ 2016

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΟ ΕΣΠΑ. ΝΑ ΕΞΑΣΦΛΑΛΙΣΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΔΑΠ ΑΠΟ ΤΗ 1Η ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ. ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΤΟΣ.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, ο Δήμαρχος Καισαριανής καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αττικής τη Δευτέρα 11-7-2016 πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών,  αντιδρώντας στις επικείμενες αλλαγές όσο αφορά τη χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση του Υπουργείου να αφήσει τους εργαζόμενους να περιμένουν στην είσοδο του Υπουργείου επί δύο ώρες, με τη δικαιολογία ότι δεν είχε ενημερωθεί. Παρά την υπεκφυγή του Υπουργείου να πραγματοποιήσει συνάντηση μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες μας και τις φωνές μας ο Υπουργός αναγκάστηκε να μας δεχτεί.
Στη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών εκφράσαμε την αντίθεση μας στην απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να αλλάξει το τρόπο χρηματοδότησης και για πρώτη φορά αντί να επιχορηγεί τη δομή θα χρηματοδοτεί τον ωφελούμενο μέσα από τη μορφή των voucher που και αυτό θα είναι για άλλη μια χρονιά πετσοκομμένο κατά 5%. Η συγκεκριμένη αλλαγή θα έχει ως συνέπεια οι παιδικοί σταθμοί αλλά και τα ΚΔΑΠ επί της ουσίας να μην μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι και τον Οκτώβρη, αφού μέχρι τότε δεν θα γνωρίζει κανένας πόσοι από τους γονείς θα επιλέξουν τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και πόσοι τους ιδιωτικούς, πόση θα είναι η επιχορήγηση που θα λάβουν οι δήμοι και τέλος πόσοι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αφού μέχρι και σήμερα ο αριθμός των εργαζόμενων ήταν σε άμεση συνάρτηση με το ενδιαφέρον των γονιών.
Επίσης εκφράσαμε την αντίθεση μας στη κατάργηση του περιορισμού που υπήρχε μέχρι και σήμερα και όπου μια δομή θα μπορούσε να καλύψει μέχρι και το 70% της δύναμης της μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ενώ αναφέραμε και συγκεκριμένο παράδειγμα το Δήμο Ζωγράφου όπου η Διοίκηση του Δήμου αρνείται να προχωρήσει στην επανεγγραφή παιδιών εκτός ΕΣΠΑ. Θυμίζουμε ότι ο περιορισμός του 70% με βάση την απόφαση της κυβέρνησης καταργείτε και πλέον μια δομή θα μπορεί να λειτουργήσει με το 100% της δύναμης της μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια χιλιάδες παιδιά που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ όπως οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι αλλά και οι λαϊκές οικογένειες να μείνουν εκτός.
Ενώ όσο αφορά τα πανηγύρια ότι η κυβέρνηση κατάφερε και εξασφάλισε 175 εκ. ευρώ, δηλώσαμε ότι θα πρέπει τα στελέχη της κυβέρνησης να σταματήσουν να πανηγυρίζουν διότι πέρυσι με 184 εκ. ευρώ έμειναν εκτός παιδικών σταθμών 45.000 χιλιάδες παιδιά. Φέτος που τα χρήματα είναι λιγότερα πόσα παιδιά θα μείνουν εκτός;      
Από τη μεριά του ο υπουργός το μόνο που έκανε ήταν να ωραιοποιήσει  τις αλλαγές στο πρόγραμμα δηλώνοντάς μας ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός, παρότι συμφώνησε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα φέτος θα υποχρηματοδοτηθεί κατά 9 εκ. ευρώ. Ενώ όσο αφορά το προσωπικό μας δήλωσε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει εκτός και ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις, όμως λίγα λεπτά νωρίτερα σύμβουλος του υπουργού μας διαβεβαίωνε ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να δεσμευτεί κανένας ότι θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των συναδέλφων. Το αν θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις θα εξαρτηθεί από τις αιτήσεις των γονιών.        
Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για το ρόλο που παίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Για ακόμα μια φορά έρχεται να υλοποίηση τη πολιτική που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να υλοποιήσουν.
Καλούμε τη κυβέρνηση να πάρει πίσω τη συγκεκριμένη απόφαση, να σταματήσει να γίνεται ντίλερ των ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Καλούμε όμως τους γονείς και τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και από τη συγκεκριμένη απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, να συναχθούν με τις ταξικές δυνάμεις και μέσα από τα σωματεία τους, τους συλλόγους γονέων αλλά και τις Λαϊκές Επιτροπές και να απαιτήσουν:
Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις συγκεκριμένες αλλαγές και να διασφαλίσει τη λειτουργία των παιδικών σταθμών αλλά και των ΚΔΑΠ από τη 1η του Σεπτέμβρη.  
Δημόσιους, Κρατικούς, Δωρεάν, Ασφαλείς παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά με πλήρη κρατική χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό.
Καμία απόλυση εργαζομένου. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ