30 Ιουλ 2024

Η ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ!! 4ος ΝΕΚΡΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Πριν ακόμα κηδέψουμε το συνάδελφο από την Αθήνα, σήμερα και άλλος συνάδελφος από το Δήμο Πειραιά άφησε την τελευταία του πνοή στο σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου. Συγκεκριμένα εργάτης καθαριότητας 59 χρονών πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες κατά τη διάρκεια της αποκομιδής. Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του αλλά και στους συναδέλφους του Δήμου Πειραιά.

Ο συνάδελφος δούλευε μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη απόγευμα, την Παρασκευή πήρε ένα ρεπό (ενώ η υπηρεσία του χρωστάει πολλά περισσότερα) και από το Σάββατο μέχρι και σήμερα δούλευε νύχτα.

Εμείς να θυμίσουμε ότι συνολικά 72 νεκρούς έχει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια. 4 είναι μόνο φέτος το καλοκαίρι. 

Άχνα από τη κυβέρνηση, άχνα από την επιθεώρηση εργασίας, άχνα από τη ΚΕΔΕ, άχνα από τα δικαστήρια. Όλοι οι νεκροί μας για αυτούς είναι «άτυχοι εργάτες που τους χτύπησε το κακό το ριζικό τους».

Καμιά ευθύνη για το γεγονός ότι στο σύνολο των δήμων δεν υπάρχει επαρκή μόνιμο προσωπικό ώστε να στελεχώσει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Καμιά ευθύνη για το γεγονός ότι στους περισσότερους δήμους οι εργαζόμενοι δουλεύουν για πολλές μέρες συνέχεια, χωρίς ρεπό, καταστρατηγώντας το πενθήμερο.

Καμιά ευθύνη για το γεγονός ότι σε πολλούς δήμους ο ιατρός εργασίας και ο τεχνικός ασφαλείας αποτελούν διακοσμητικά στοιχεία και ουσιαστικά δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων αφού και οι ίδιοι είναι υπάλληλοι μιας ιδιωτικής εταιρείας. 

Τελικά μήπως μπορούν να μας πουν όλοι αυτοί οι καρεκλοκένταυροι πόσους τελικά θα πρέπει να θάψουμε για να πάρουν κάποια ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους Δήμους; Για να σταματήσουν να μας βλέπουν ως σκουπίδια;

Συνάδελφοι αυτή είναι η ανάπτυξη τους. Εμείς να πεθαίνουμε στο σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου και αυτοί, κυβέρνηση και πλειοψηφία των δημάρχων να μπουκώνουν τους εργολάβους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες με ζεστό χρήμα προκειμένου να διατηρήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν τη κερδοφορία τους.

Τώρα πρέπει να σημάνει γενικός ξεσηκωμός. Δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλο συνάδελφο. Δεν πρέπει να κλάψει άλλο παιδί γιατί ο γονιός του έχασε τη ζωή του για το μεροκάματο.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ αύριο Τετάρτη 31-7-2024 θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο Πειραιά στις 12:30 το μεσημέρι. Και επειδή συνήθως λείπει σε ανειλημμένες υποχρεώσεις εμείς τον καλούμε να είναι εκεί.  

    

 


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ!!

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ τη Δευτέρα 29-7-2024 προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΣΔΝΑ μετά το νέο εργοδοτικό έγκλημα που έγινε χτες Κυριακή 28-7-2024.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης μας με την αναπληρώτρια Διευθύντρια αλλά και την Δ/ντρια Προσωπικού αναδείξαμε τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στη χωματερή για όλους τους εργαζόμενους όπως επίσης και τις  διάφορες «πατέντες» προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Από τη μεριά της η Αναπληρώτρια Διευθύντρια δήλωσε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα μας στον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ .

Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα μείνουμε στις υποσχέσεις, όλες οι κυβερνήσεις, όλοι οι περιφερειάρχες που έχουν περάσει κατά καιρούς αλλά και η πλειοψηφία των δημάρχων με τη στάση τους έχουν βάλει πλάτη σε αυτό το έκτρωμα. Σήμερα μάθαμε ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται θα υπογραφεί και νέα σύμβαση με το Δήμο Φυλής. Δεν θα ανεχτούμε άλλο εμπαιγμό.  

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στους δήμους, τα σωματεία του κλάδου να εντείνουν τον αγώνα τους ώστε να κλείσει το έκτρωμα της Φυλής.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

28 Ιουλ 2024

Άλλος ένας εργάτης νεκρός!!

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Άλλος ένας εργαζόμενος νεκρός. Άλλος ένα εργάτης – οδηγός απορριμματοφόρου, εργαζόμενος του Δήμου της Αθήνας, πατέρας ενός παιδιού κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε κάτω από τις ρόδες του οχήματος που οδηγούσε. Το δυστύχημα έγινε σήμερα το πρωί στη χωματερή.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους συναδέλφους του στο δήμο της Αθήνας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε δηλώσει για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στη χωματερή της Φυλής, ούτε είναι και το μοναδικό δυστύχημα που έχει γίνει στη χωματερή.

Και για αυτό το εργοδοτικό έγκλημα την ευθύνη την έχουν η κυβέρνηση, η περιφέρεια. Θα μας πουν ότι ήταν «η κακιά στιγμή ή κακιά η ώρα», δεν θα μας πουν όμως για τις απαράδεκτες συνθήκες που βιώνουν εκεί οι εργαζόμενοι του ΕΔΣΝΑ αλλά και οι οδηγοί των απορριμματοφόρων. Δεν θα μας πουν πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χωματερή εξ αιτίας της δικής τους πολιτικής; Ακόμα και αν ο οδηγός κατέβηκε για προσωπικούς του λόγους όφειλαν να έχουν διαμορφώσει εκείνες τις συνθήκες προκειμένου να διευκολύνουν τους εργαζόμενους. Θα μας πουν οι κύριοι του Δήμου της Αθήνας για τις συντηρήσεις που κάνουν στα οχήματα; Θα μας πουν ποιας χρονολογίας ήταν το όχημα;

Οι κύριοι εκεί στην κυβέρνηση, στο υπουργείο εργασίας, στην επιθεώρηση εργασίας θα μας πουν πόσους τελικά θα πρέπει να θάψουμε για να παρθούν κάποια μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια μας. Πότε επιτέλους θα καταλάβουν ότι οι ανθρώπινες ζωές δεν μπαίνουν σε καμιά ζυγαριά κόστους οφέλους.

Καλούμε το υπουργείο της προστασίας του πολίτη αλλά και προσωπικά τον αρμόδιο υπουργό να δώσει τώρα εντολή ώστε να διερευνηθεί άμεσα το δυστύχημα και το πόρισμα να δοθεί στη  δημοσιότητα.

Για ακόμα μια φορά εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου.  

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

24 Ιουλ 2024

ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ ΠΕΥΚΗΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή Λυκόβρυσης Πεύκης όπου με διαδικασίες που θύμιζαν άλλες εποχές προχώρησε και ψήφισε στη Δημαρχιακή Επιτροπή  την απόλυση 15 σχολικών καθαριστριών και την αντικατάσταση τους με εργαζόμενους μέσα από το πρόγραμμα 55 67 plus.

Έφτασε στο σημείο ο Δήμαρχος να καλέσει αυξημένη αστυνομική δύναμη (3 περιπολικά και 10 αστυνομικούς) που από τα ξημερώματα φυλούσαν το δημαρχείο προκειμένου να το «προστατέψουν» από τα «εγκληματικά» στοιχεία τις σχολικές καθαρίστριες.

Μήπως μπορεί ο Δήμαρχος να μας πει ποιον φοβόταν; Φοβόταν τις γυναίκες που καθημερινά δίνουν το καλύτερο τους εαυτό για πολλά χρόνια προκειμένου να έχουν τα σχολεία καθαρά και τα παιδιά μας ασφαλή; Ή μήπως φοβόταν τους εκπαιδευτικούς, το Σύλλογο Γονέων που παρευρισκόταν στη συνεδρίαση προκειμένου να υπερασπιστούν τις σχολικές καθαρίστριες.

Και αυτή η Δημοτική Αρχή υλοποιεί στο ακέραιο τις κατευθύνσεις τη ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου, να μειώσει ακόμα περισσότερο το μισθολογικό κόστος και ας βάζει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας.

Ενημερώνουμε το Δήμαρχο αλλά και όλη τη Δημοτική Αρχή  θα μας βλέπουν ακόμα και στον ύπνο τους. Προειδοποιούμε το Δήμαρχο προσωπικά έστω και τώρα να ανακαλέσει την απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής και να προχωρήσει στην επαναπρόσληψη και των 29 Σχολικών Καθαριστριών και παράλληλα να δρομολογήσει την μονιμοποίηση τους. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με την αξιοπρέπεια και το μεροκάματο των σχολικών καθαριστριών.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους φορείς της πόλης αλλά και τα σωματεία του κλάδου να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των σχολικών καθαριστριών του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης.

  

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

10 Ιουλ 2024

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΗΘΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ!!

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Καταγγέλλουμε την αήθη, απαξιωτική, σεξιστική και υβριστική επίθεση του προϊστάμενου Καθαριότητας στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας απέναντι στον Πρόεδρο, τη Γενική Γραμματέα και τον Αν. Γενικό Γραμματέα του Σωματείου εργαζομένων του δήμου, στην προσπάθειά τους να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για επερχόμενη συνάντηση για το πολύ σοβαρό θέμα της προσπάθειας να διευρύνει η δημοτική αρχή τις αρμοδιότητες των συνοδών απορριμματοφόρων.

Το ύφος του προϊστάμενου, γνωστού και από παλιά για την απολυταρχική και ρατσιστική συμπεριφορά του σε συναδέλφους ΑΜΕΑ, εγκύους και ηλικιωμένους, ήταν εντελώς απαράδεκτο και προκλητικό, χρησιμοποιώντας απαράδεκτες εκφράσεις όπως «κομμουνοαρχίδι», «σούργελο», «μαλάκα».

Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές και να ξέρουν καλά οι δημοτικές αρχές, ότι προσπάθειες τρομοκράτησης των συναδέλφων αμολώντας τα «σκυλιά» τους όχι μόνο δε μας πτοούν, αλλά και ότι η ιστορία δείχνει πως τα ίδια τα «σκυλιά», επειδή τρομοκρατούνται μπροστά στους συσπειρωμένους εργαζόμενους, σύντομα δαγκώνουν τα αφεντικά τους.

Πρέπει άμεσα η Δημοτική αρχή να  πάρει θέση και να λάβει μέτρα απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας που ακολουθεί ο συγκεκριμένος Προϊστάμενος, αλλιώς θα αποδειχτεί ηθική αυτουργός της στάσης του και συνυπεύθυνη για ότι κάνει και ότι γίνει στη συνέχεια.


 

Εικόνα που περιέχει κύκλος, γραμματοσειρά, κείμενο, σύμβολο

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματαΕικόνα που περιέχει κύκλος, γραμματοσειρά, κείμενο, σύμβολο

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματαΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

                                                                 

8 Ιουλ 2024

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΏΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ!!

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, καταγγέλλει τις ενέργειες της Διοίκησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής, που το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε συνεχείς μετακινήσεις του προσωπικού.  Με πρόσχημα την δήθεν «αξιοποίηση» του, και χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την έλλειψη προσωπικού  τους μετατρέπει σε λάστιχο, προκειμένου να καλύψει προσωρινά τις τεράστιες ελλείψεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία των ήδη υποστελεχωμένων υπηρεσιών.

Τελευταία στη λίστα των μετακινήσεων ήρθε η απόφαση σύμφωνα με την οποία, μετακινούνται 28 εργαζόμενοι με ειδικότητα προσωπικό καθαριότητας εσωτερικών χώρων (οι περισσότεροι εκ των οποίων απασχολούνται στους παιδικούς σταθμούς) στο Τμήμα Καθαριότητας της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Διαχείρισης Οχημάτων – Μηχανημάτων Έργου του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Ιδιαίτερα στους παιδικούς σταθμούς, οι μετακινήσεις αυτές επηρεάζουν τη λειτουργία τους,  καθώς στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι που υπηρετούν στις δομές, είναι εκπαιδευμένοι ώστε να συμβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εύρυθμη λειτουργία τους. Το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων που απασχολούνται αποκλειστικά στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, ορίζεται από τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, ΦΕΚ 4249/Β’ 5.12.2017, καθώς ημσταθερότητα και η εμπειρία στα πρόσωπα φροντίδας των βρεφών, των νηπίων και των χώρων που φιλοξενούνται, είναι προαπαιτούμενο για την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Επιπλέον, το προσωπικό των Σταθμών υπόκειται σε υποχρεωτικό ιατρικό έλεγχο και εφοδιάζεται με πιστοποιητικό υγείας, όπως αυτό ορίζεται στην υπ’αρ. Υ1y/Γ.Π/οικ 35797/4.4.2012 Υγειονομική Διάταξη, το οποίο ανανεώνεται κάθε δύο (2) έτη. Επιπλέον του πιστοποιητικού, απαιτείται ψυχιατρική εκτίμηση και δερματολογικός έλεγχος κάθε δύο (2) έτη, γεγονός που δεν ισχύει για υπαλλήλους άλλων Διευθύνσεων.

Να προσθέσουμε ότι αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι οι μοναδικές στο χώρο των Παιδικών Σταθμών.  Ήδη έχουν μετακινηθεί οι οδηγοί σχολικού με αμφίβολο μέχρι στιγμής εργασιακό καθεστώς αλλά και 13 βρεφονηπιοκόμοι/νηπιαγωγοί, που υποτίθεται ότι θα μετακινούνταν προσωρινά, αλλά έχουν από τότε περάσει 3 χρόνια.

 

Η Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να βρει λύσεις για την πρόσληψη και στελέχωση όλων των υπηρεσιών με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό και όχι να εργαλειοποιεί τους εργαζόμενους και τις υπηρεσίες, οδηγώντας στην περαιτέρω αποδυνάμωση αυτών και την διάλυσή τους. Άλλωστε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα με συνοπτικές διαδικασίες (με τηλεδιάσκεψη) πάρθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την συγκρότηση αναπτυξιακού οργανισμού, δηλαδή η προετοιμασία για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών.

Μέσω των αναπτυξιακών οργανισμών, πλήττονται καίρια οι εργαζόμενοι στους δήμους, αφού εδώ και χρόνια κυβερνήσεις και αιρετοί πεισματικά δεν προσέλαβαν μόνιμο προσωπικό και έρχονται στη συνέχεια να αναθέσουν σε μια Ανώνυμη Εταιρεία να απασχολεί ένα φθηνό, «ελαστικά» εργαζόμενο και σε ομηρία προσωπικό, με προσλήψεις που θα αποφασίζουν το διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο και ο δήμαρχος.

 

Το θέμα της στελέχωσης των παιδικών σταθμών με το απαραίτητο προσωπικό (βοηθητικό και παιδαγωγικό) δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο δήμο αλλά και τους γονείς που θα πρέπει και αυτοί να πάρουν θέση. Το ζήτημα της εσωτερικής ηρεμίας των παιδιών και η ασφάλεια τους είναι πρώτιστο ζήτημα και δεν μπαίνει σε κανένα ζύγι, όσο και να θέλουν κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή.  

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, στηρίζει την στάση εργασίας των εργαζομένων του Δήμου Αγίας Παρασκευής την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024, από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 11:00π.μ, και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας και την έκτακτη Γενική Συνέλευση, στις 8 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής.

 

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ