27 Φεβ 2014

Tο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Σωματείου Γυμναστών – Προπονητών νομού Αττικής πραγματοποιήσαμε με τη Γενική Γραμματέα Αθλητισμού κ. Γιαννακίδου.

Σήμερα Πέμπτη 27 Φλεβάρη το  Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Σωματείου Γυμναστών – Προπονητών νομού Αττικής πραγματοποιήσαμε από κοινού συνάντηση  με τη Γενική Γραμματέα Αθλητισμού κ. Γιαννακίδου.
Στην συνάντηση θέσαμε το πολύ σημαντικό ζήτημα για τους εργαζόμενους γυμναστές, που δουλεύουν στα προγράμματα των δήμων, με συμβάσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα της Γ.Γ.Α,  αφού με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις      17/ 10 οι συμβάσεις της ΓΓΑ είναι 100% ανταποδοτικές με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να αναγκάζεται πλέον να καλύπτει ο ίδιος την ασφάλισή του, σε αυτού του είδους τις συμβάσεις.
Οι Δήμοι πλέον με τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς αλλά και ως εργαλεία εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων, στην πλειοψηφία τους αρνούνται να καλύψουν την ασφάλιση των εργαζομένων, με αποτέλεσμα ένας γυμναστής που θα απασχολείται για 15 ώρες/ εβδομάδα αφού καλύψει και την ασφάλισή του θα κληθεί να ζήσει με λιγότερα από 200 ευρώ στην τσέπη το μήνα. Επίσης στις συμβάσεις έργου παρακρατείται επιπλέον φόρος 20%, δεν υπάρχουν άδειες και δώρα και πολλοί συνάδελφοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν και το τέλος επιτηδεύματος. Μετά τη λήξη της σύμβασης τους δεν έχουν δικαίωμα να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Με την απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης οι γυμναστές δεν έχουν καν ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Απαιτήσαμε από τη Γενική Γραμματέα Αθλητισμού την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη αυτών των εργαζομένων στο ΙΚΑ.
Επιπλέον τέθηκε και το ζήτημα των ωρών εργασίας καθώς στο οργανωτικό πλαίσιο ορίζεται μόνο το μέγιστο των ωρών ανά βδομάδα που μπορεί να εργαστεί ένας γυμναστής στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού (30 ώρες) χωρίς να μπαίνει κάποιο πλαφόν στο ελάχιστο. Αποτέλεσμα είναι να δουλεύουν γυμναστές για 4-5 ώρες εβδομαδιαίως στα προγράμματα των δήμων, μάλιστα απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσληψη τους είναι να είναι  άνεργοι, και ουσιαστικά να αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα. 
Το Σωματείο Γυμναστών Προπονητών Αττικής και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καταθέσαμε και τα παρακάτω αιτήματα 
        Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Αθλητισμό.
        Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους. Οι καθηγητές φυσικές αγωγής να αντιμετωπίζονται στους Δήμους σαν εκπαιδευτικό προσωπικό με αντίστοιχα ωράρια ανάλογα με την φύση και την  δυσκολία του κάθε αθλήματος.
        Ορισμός ανώτερου αριθμού επιβλεπομένων αθλητών, ανά γυμναστή.
        5ημερη εβδομάδα 24 ωρών εργασίας για όλους τους προπονητές σε αθλητικά σωματεία (για όσους εργάζονται σε προπονητικό έργο, σε ομαδικά προγράμματα, σε γυμναστήρια κ.α.), με πλήρη ασφάλιση στο Ι.Κ.Α.
        Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης στους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις.
        Παραμένει επίκαιρη η θέση μας για Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων σ’ όλους τους δήμους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δεν αναγνωρίζουμε καμία απόλυση, είτε γίνεται μετά τη λήξη της σύμβασης, είτε όχι.

Η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού, δεσμεύτηκε ότι σε νέα συνάντηση το προσεχές διάστημα με τους αντιπροσώπους των σωματείων θα απαντήσει στα θέματα που κατατέθηκαν.