7 Φεβ 2014

O αγώνας μας έφερε τα πρώτα αποτελέσματαΤο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ μαζί με την επιτροπή για τα 5μηνα πραγματοποίησε την Δευτέρα 3 Φλεβάρη  συνάντηση με την διοίκηση του ΟΑΕΔ και απαίτησε την άμεση επίλυση βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα 5μηνα όπως                                                                                        
1.  Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Να υπάρχουν και στα 5μηνα αποκλειστικές σταθερές ημερομηνίες πληρωμής όπως σε όλους τους εργαζόμενους.
2. Να υπάρχει ασφάλιση από την πρώτη μέρα απασχόλησης. Να υπάρχει αντιστοιχία ασφάλισης και απασχόλησης γιατί δημιουργούνται προβλήματα όπως π.χ. μηχανικοί πληρώνουν το ΤΣΜΕΔΕ από την τσέπη τους ή ειδικότητες που δουλεύουν σε Βαριές και Ανθυγιεινές συνθήκες κολλάνε απλό ένσημο κλπ.
3. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας όπως προβλέπει ο νόμος. Να υπάρξει εγκύκλιος αντίστοιχη με προηγούμενη του ΙΚΑ στο τι σημαίνει μέτρα (είδη ατομικής προστασίας, γάλα, μειωμένο ωράριο κλπ). Να απαγορευτεί η απασχόληση στην αποκομιδή λόγω υψηλού κινδύνου μολυσματικών ασθενειών. 
4. Να υπάρξει ρύθμιση στο θέμα της αδείας των εργαζομένων. Να ισχύει το γενικότερο πλαίσιο του νόμου 3302/2004 για αναλογικό δικαίωμα αδείας, καθώς και οι γενικές και οι ειδικές διατάξεις του ΙΚΑ για δικαίωμα σε άδεια ασθενείας, μητρότητας και λοχίας.
5. Συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες για τους εργαζόμενους στα 5μηνα.
6. Δωρεάν μετακίνηση με ειδική κάρτα του ΟΑΕΔ.
7. Να απαγορευτεί το φαινόμενο της ενοικίασης ή παραχώρησης σε άλλους φορείς από αυτούς που προσεληφθήκαν.
8. Να γίνεται υπολογισμός της ηλικίας των 25 με βάση την ημερομηνία γέννησης και όχι γενικά το έτος 1988.
9. Να γίνει αποκατάσταση του μισθού αυτών που πληρώθηκαν σαν ημερομίσθιοι και όχι σαν μισθωτοί όπως προβλέπει η πρόσφατη εγκύκλιος σας.
10. Να υπάρχει επίδομα ανεργίας μετά την λήξη του 5μηνου.

Στα παραπάνω αιτήματα, η διοίκηση του ΟΑΕΔ μας απάντησε :
1.   Κάθε 1η του μήνα οι Δήμοι και η Περιφέρεια θα δίνουν τις καταστάσεις με τα μεροκάματα και κάθε 5 του μήνα θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι.
2.    Οι εργαζόμενοι δεν θα απασχολούνται σε ειδικότητες που υπάγονται στον κλάδο βαρέων και ανθυγιεινών του κανονισμού ασφάλισης του ΙΚΑ, για τον λόγω αυτό εξέδωσε εγκύκλιο.
3.   Με εισήγηση του ΟΑΕΔ προς το υπουργείο εργασίας ζητείται να ισχύει το γενικότερο πλαίσιο του νόμου 3302/2004 για αναλογικό δικαίωμα αδείας καθώς και οι γενικές και οι ειδικές διατάξεις του ΙΚΑ για δικαίωμα σε άδεια ασθενείας, μητρότητας και λοχίας.
4.   Αναγνωρίζεται σε όλους τους εργαζόμενους στα 5μηνα συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες
5.   Δεν θα παραχωρείται ή θα ενοικιάζεται κανένας εργαζόμενος σε άλλους φορείς από αυτούς που προσεληφθήκαν.
6.   Ο υπολογισμός της ηλικίας θα γίνεται με βάση την ημερομηνία γέννησης και όχι γενικά το έτος 1988.
7.   Θα γίνει αποκατάσταση του μισθού των εργαζόμενων που πληρώθηκαν χωρίς να έχουν υπολογιστεί η αργίες και όχι ως μισθωτοί  όπως προβλέπεται απ’ την πρόσφατη εγκύκλιο.

Συνάδελφοι, ο συλλογικός αγώνας και η πάλη μας έφερε τα πρώτα αποτελέσματα. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας φτιάχνοντας επιτροπές σε κάθε δήμο. Παραμένουμε συσπειρωμένοι γύρω από το Συνδικάτο και  είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Ως  Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής μαζί και με την επιτροπή για τα 5μηνα θα συνεχίζουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη  εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

H Διοίκηση του Συνδικάτου