4 Μαΐ 2020

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

                                                                                                                                    ΠΡΟΣ
                                                                                                                        ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
                                                                                                                             Κο ΒΡΟΥΤΣΗ

Θέμα: Κατηγορίες συναδέλφων στους δήμους που δεν έχουν μπει στο επίδομα των 800 ευρώ και θέματα για τους συναδέλφους στη Κοινωφελή Εργασία.

Κύριε Υπουργέ
Όπως γνωρίζεται στους δήμους και στα νομικά πρόσωπα αυτών υπάρχουν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων εκτός από τους μόνιμους, αορίστου χρόνου και συμβασιούχους.
Αναφερόμαστε στους συναδέλφους που είναι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ και που αυτή την εποχή βρίσκονται στους δήμους προκειμένου να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση. Μεγάλο μέρος αυτών των συναδέλφων όμως δουλεύει και στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα λόγο της πανδημίας αυτοί οι συνάδελφοι έχουν  μπει σε αναστολή. Οι εταιρείες τους, τους πέρασαν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αλλά το σύστημα τους πετάει εκτός λόγο της ενεργής σύμβασης που έχουν με τους δήμους. Αποτέλεσμα αυτοί οι συνάδελφοι να μην λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτός ο κόσμος δουλεύει ουσιαστικά στις υπηρεσίες και δεν λαμβάνει ούτε ένα ευρώ από τους δήμους.
Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή της Κοινωφελής Εργασίας. Υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που οι συμβάσεις έληγαν κανονικά στις 20 του Φλεβάρη αλλά λόγο της επαγγελματικής κατάρτισης οι συμβάσεις επιμηκύνθηκαν κατά ένα μήνα, δηλαδή έληγαν στις 20 του Απρίλη. Στις 10 όμως οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ λόγο της πανδημία του κορονοϊού οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έκλεισαν και οι συνάδελφοι δεν μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες του δήμου. Σε επικοινωνία με τον ΟΑΕΔ που είχαν οι ίδιοι οι συνάδελφοι τους δήλωσαν ότι οι συμβάσεις τους θα επιμηκυνθούν κατά 10 μέρες όποτε ανοίξουν οι υπηρεσίες.
Αποτέλεσμα είναι σήμερα όλος αυτός ο κόσμος να είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένος αφού ούτε στο ταμείο ανεργίας μπορεί να γραφτεί αλλά ούτε και πήραν μισθό για το μήνα Απρίλη.
Το μόνο ποσό που έχουν λάβει μέχρι και σήμερα είναι το ποσό των 190 ευρω (για το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου).
Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι που δουλεύουν στα συγκεκριμένα προγράμματα της φτώχιας και της μιζέριας προέρχονται από μακροχρόνια ανεργία και οι μισθοί που λαμβάνουν σε κανονικές συνθήκες  είναι 495 ευρώ όπου σε καμιά περίπτωση δεν τους φτάνουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου και οι δύο περιπτώσεις να ενταχθούν και να λάβουν αναδρομικά το επίδομα των 800 ευρώ αλλά και ότι προβλέπεται από εδώ και πέρα.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
   
      ΣΠ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΣ                                                    ΕΛ. ΚΑΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ