23 Μαΐ 2013

Ο Χαιρετισμός του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΤΑ Αττικής που κατατέθηκε στο συνέδριο της ΠΕΔΑ



Το συνέδριο σας γίνεται σε μια περίοδο που Συγκυβέρνηση – Τρόικα εδραιώνουν το «νέο μοντέλο» Δημόσιας Διοίκησης. Αποτελειώνουν το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά για όλους, παραδίδουν σε επιχειρηματικά συμφέροντα τομείς κοινωνικής πολιτικής, Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, πολιτιστική κληρονομιά, δημόσια γη, περιβάλλον, πλουτοπαραγωγικές πηγές και αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Η τοπική διοίκηση, Δήμοι και Περιφέρειες έχουν  ήδη ανοίξει αυτό το δρόμο, αυτή την στρατηγική μέσω της υλοποίησης του Καλλικράτη. Από τις επιπτώσεις αυτής της πορείας  έχουμε όλοι εμπειρία, εργαζόμενοι στην Τ.A, αιρετοί, και κυρίως  η λαϊκή οικογένεια που όσο καλείται να πληρώνει από την τσέπη της άλλο τόσο απομακρύνεται από  υπηρεσίες και δομές . 

Μοχλός αυτής της στρατηγικής έχει αναδειχτεί το ζήτημα της χρηματοδότησης. Πόροι δηλαδή  που προέρχονται από τη δυσβάσταχτη φορολογία του λαού ο οποίος συχνά πυκνά φορτώνεται με νέα τέλη και χαράτσια που αντί να υπηρετούν τις ανάγκες του, πριμοδοτούν συστηματικά την επιχειρηματικότητα στους αντίστοιχους τομείς και ο ίδιος καλείται από το κράτος να προσεγγίσει τις κοινωνικές υποδομές ως  πελάτης. Όποιος ισχυριστεί ότι αυτό το ζήτημα αφορά την κρίση ή την πολιτική του μνημονίου μόνο,  είτε ψεύδεται είτε βάζει το κεφάλι στην άμμο σαν την στρουθοκάμηλο.

Αυτή η βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που τσαλαπατά κάθε κοινωνικό δικαίωμα και λαϊκή ανάγκη είναι δρομολογημένη πολιτική της ΕΕ από καιρό και θέτει στην προσοχή της τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες του λαού.

 Η διάλυση και η συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών είναι ο δρόμος για την είσοδο των επιχειρηματικών ομίλων (ντόπιων και ξένων), σε μια σειρά από αυτούς τους καίριους τομείς και καμία σχέση δεν έχουν με την έλλειψη πόρων.

Αυτό που μπορούμε να ισχυριστούμε με βεβαιότητα είναι ότι  υπάρχει έλλειψη πόρων για τις λαϊκές ανάγκες, γιατί το αστικό κράτος και οι θεσμοί του φροντίζουν να μην υπάρχει έλλειψη πόρων  για τις επιχειρήσεις  και στη φάση της κρίσης και στη φάση της ανάκαμψης φυσικά των κερδών.

Η έλλειψη πόρων στην τοπική διοίκηση την οδηγεί στην ανταπόδοση, στην επιχειρηματική δράση, στην σύμπραξη με τους ιδιώτες, και είναι σίγουρο ότι τα λαϊκά νοικοκυριά θα βγουν ακόμη πιο αποδυναμωμένα από μια τέτοια πορεία. Το λεγόμενο Παρατηρητήριο της Αυτοδιοίκησης είναι ο σίγουρος κορσές για αυτό το αποτέλεσμα!

Ας πάρουμε μια σειρά παραδείγματα που είναι ζωντανά μπροστά μας.
1) Οι κοινωνικές δομές στους δήμους (βοήθεια στο σπίτι, ΚΗΦΗ κλπ)  τον Αύγουστο τελειώνουν, αλλάζει ο χαρακτήρας τους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ως μονόδρομο αυτή την πορεία, ότι τάχα είναι μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική για αυτούς που την έχουν ανάγκη, με αποτέλεσμα να πετάξει απ’ έξω από το πρόγραμμα την πλειονότητα των γερόντων και των ανήμπορων και καλεί τους εργαζομένους σε αυτές τις δομές που θα απολυθούν να δεχτούν ως λύση τις λεγόμενες  κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

2) Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση με την λειτουργία των παιδικών σταθμών. Αυτό το διάστημα γίνονται οι αιτήσεις στους Παιδικούς σταθμούς. Η κυβέρνηση «ποιεί την νήσσα» για την χρηματοδότηση έστω και αυτού του ελλιπούς προγράμματος του ΕΣΠΑ, που πέρσι έδωσε έστω μια στοιχειώδη διέξοδο σε 60χιλ οικογένειες από τις 95χιλ που είχαν κάνει αίτηση. Σήμερα είμαστε σίγουροι γιατί ξέρουμε από τα μέσα ότι οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί στην Αττική δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν τον Σεπτέμβρη ούτε καν για τα περσινά παιδιά.

3) Τα πολιτιστικά και  αθλητικά κέντρα σε μια σειρά Δήμους έχουν ανοίξει τον δρόμο για την εκχώρηση και λειτουργία τους από ιδιώτες με την μια ή την άλλη μορφή. Οι δημοτικές αρχές προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Τούτο το έγκλημα ενάντια στο λαό και τις ανάγκες του έχει υπεύθυνους και συνυπεύθυνους. Είναι συνένοχη κατά την γνώμη μας αυτοί που στήριζαν έμπρακτα και εφάρμοζαν την πολιτική των αναδιαρθρώσεων στους δήμους, αυτοί που  συμμορφώνονται με τις νέες αντιδραστικές κατευθύνσεις που θέτει η κυβέρνηση.

4)  Και έρχεται τώρα  η κατάργηση των Νομικών Προσώπων των Δήμων, που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε μια σειρά από τις παραπάνω λειτουργίες.  Νέα εμπόδια στη λαϊκή οικογένεια, χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία.

Πριν από χρόνια το Συνδικάτο μας, με καθαρότητα είχαμε διατυπώσει τη θέση «να καταργηθούν τα νομικά πρόσωπα και οι δημοτικές επιχειρήσεις, αφού οι αντίστοιχες υπηρεσίες και το προσωπικό περάσει στους Δήμους». Δεν μας άκουσαν  πολλοί, κάποιοι άλλοι μας είπαν κολλημένους. Σήμερα δεν μπορούμε παρά να  είμαστε ριζικά αντίθετοι με την κατάργηση των νομικών προσώπων γιατί δεν διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και με βάση το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο το κλείσιμο των Ν.Π  θα συνοδεύεται με απολύσεις.  Όπως και η  «αξιολόγηση» είναι ο δρόμος για  απολύσεις.
 Δε θα κάνουμε βήμα πίσω από το αίτημα για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους και όλες.

Οι «προσλήψεις» που ανακοινώνει η κυβέρνηση και ζητά η ΚΕΔΕ  είναι τυρί στη φάκα για τα άνεργα παιδιά μας.
Τα 5μηνα προγράμματα που ανακυκλώνουν το δράμα των άνεργων, τα γνωρίσαμε. Οι Δήμοι για μια ακόμα φορά θα υποδεχτούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ανέργων με τα νέα προγράμματα κατά της ανεργίας που στοχεύουν σε ακόμη χαμηλότερο μισθό, χτυπώντας ακόμα και το άθλιο μεροκάματο που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να χτυπήσουν κάθε συλλογικό δικαίωμα.

Ήδη σειρά Δήμων εκβιάζουν τους συναδέλφους να υπογράψουν σύμβαση χωρίς όριο κατώτατου μισθού! Θέλουν να επιβάλουν μισθό που θα εξαρτάται από τα έσοδα των αντίστοιχων υπηρεσιών και τις εισφορές των  χρηστών!

Δεν θα πέσουμε στην προπαγάνδα που με πρόσχημα την ανεργία, ζητούν τη σφαγή στο μεροκάματο, προσβλέποντας ειδικά στις νέες βάρδιες των συναδέλφων, να δουλεύουν κακοπληρωμένοι και χωρίς κανένα δικαιώματα.
Απαιτούμε τώρα υπογραφή συλλογικής σύμβασης για τους συναδέλφους συμβασιούχους και ιδιωτικού δικαίου, τους συναδέλφους που τους σπρώχνουν με τον εκβιασμό της απόλυσης στις λεγόμενες συνεταιριστικές οργανώσεις. Αφετηρία τουλάχιστον ο εισαγωγικός μισθός των μονίμων συναδέλφων! Δεν θα δεχτούμε όλοι οι συνάδελφοι να μην ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία μεροκάματου και δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και διάρκεια.
                                                                                                                                Ευχαριστούμε.