16 Δεκ 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΑ ΕΚΓΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ.

Συνάδελφοισσες και συνάδελφοι σας καλωσορίζουμε στα νέα  γραφεία του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ που χτίστηκαν με πολύ μεράκι και με εθελοντική δουλειά των συναδέλφων που θυσίασαν  πολλές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους. Φιλοδοξούμε αυτά τα γραφεία να αποτελέσουν τη στέγη για όλους τους συναδέλφους στους Δήμους και τη Περιφέρεια.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Δημοτική Αρχή της Ηλιούπολης που μας παραχώρησε το οικόπεδο και το οίκημα αλλά και τις υπόλοιπες δημοτικές αρχές όπως της Πετρούπολης και του Αγίου Δημητρίου που μας παραχώρησαν μια σειρά από υλικά προκειμένου  να μας βοηθήσουν ώστε να μπορέσουμε να τελειώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα το σπίτι των εργαζομένων. ‘Όμως ιδιαίτερα οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Σωματείο του Δήμου Ηλιούπολης αλλά και προσωπικά τους συναδέλφους του Δήμου που με πολύ μεράκι δημιούργησαν τούτο το στολίδι.
Θέλουμε αυτός ο χώρος να αποτελέσει στέκι όπου οι συνάδελφοι θα μαζεύονται, θα κουβεντιάζουν, θα αποφασίζουν και ταυτόχρονα θα οργανώνουν τον αγώνα ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ των ΟΤΑ από τη ίδρυση του μέχρι και σήμερα, με τη δράση του, την σταθερότητα του αλλά και τις θέσεις του για τα καυτά προβλήματα που μας απασχολούν,  έχει καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό όλων των συναδέλφων. Τις απόψεις του τις αποδέχονται όλοι, ανεξάρτητα με το αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του. Καθημερινά τα μέλη του, τα στελέχη του, εμείς δηλαδή όλοι, ερχόμαστε σε σύγκρουση με τη πολιτική των κυβερνήσεων (παλιών και νέων) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ ΟΤΑ.  
Η δημιουργία του Συνδικάτου , προέκυψε από την ανάγκη να ενώσουμε τους εργαζόμενους του κλάδου. Δεν εξαιρέσαμε κανέναν συνάδελφο ανάλογα με τη μορφή αλλά και με τη σχέση εργασίας. Δώσαμε την μάχη και συνεχίζουμε να την δίνουμε, για τους συμβασιούχους, τα 5μήνα, τα 2μήνα και γενικά για όλους τους συναδέλφους με ελαστικές μορφές εργασίας για να έχουν ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους συναδέλφους, για να έχουν ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ με ΠΛΗΡΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζει το βρόμικο ρόλο, των προηγούμενων κυβερνήσεων. Υλοποιώντας τη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εξαπολύσει μπαράζ επιθέσεων ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.  Προσπαθώντας να χαρίσει ολόκληρους τομείς στα χέρια των μεγαλοεργολάβων με σκοπό τον πολλαπλασιασμό των κερδών τους, αλλά και το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελός τους. Από την άλλη, η ίδια πολιτική φορτώνει και νέα βάρη στα ήδη υπάρχοντα,  στους εργαζόμενους αλλά και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, που   αναγκάζονται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη. Ταυτόχρονα  τα φαινόμενα της απλήρωτης εργασίας συνεχίζονται, οι απολύσεις καθημερινά πολλαπλασιάζονται.  Στόχος τους να αποτελειώσουν ότι έχει απομείνει στους εργαζόμενους όπως  η κοινωνική ασφάλιση, το δικαίωμα στη ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ και να τη υποκαταστήσουν με νέες ευέλικτες μορφές εργασίας όπως είναι τα 5μήνα, τα 2μήνα κ.λ.π. προκειμένου να εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό στις υπηρεσίες εξυπηρετώντας το μεγάλο κεφάλαιο.
Αυτή η πολιτική ασκείτε σήμερα από το καπιταλιστικό κράτος, από την σημερινή κυβέρνηση, από την πλειοψηφία των Δημοτικών αρχών,  από το σύνολο των δυνάμεων που είναι υπερασπιστές του ευρομονόδρομου. Που προσπαθούν να διαχειριστούν το υπάρχον αντεργατικό αντιλαϊκό σύστημα. Όποιος ακόμα και σήμερα δηλώνει ότι η σημερινή πολιτική είναι αποτέλεσμα των μνημονείων το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ψεύδεται. Τα μνημόνια αποτελούσαν και αποτελούν τα εργαλεία ώστε να περάσει η αντεργατική πολιτική, η πολιτική δηλαδή που στο επίκεντρο της δεν έχει τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων αλλά τη σωτηρία της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.      
Ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ που επί της ουσίας έβαλε πλάτη στο να περάσουν και στο δημόσιο οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Ενώ ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να διαχωρίζει τους συναδέλφους ανάλογα με τη σχέση εργασίας.  
Το Κλαδικό , ως ταξικό συνδικάτο, παρακολουθεί  όλες τις εξελίξεις που επηρεάζουν τις ζωές μας, όπως η εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη ΣΥΡΙΑ αλλά και στη γύρω περιοχή. Μπροστά μας ξεδιπλώνεται μια ιμπεριαλιστική σύγκρουση κι αυτό που πρέπει να είναι καθαρό σ' όλους τους λαούς της περιοχής είναι σε ποια βάση γίνεται αυτός ο πόλεμος. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Γι' αυτά τα συμφέροντα ο λαός δεν πρέπει να θυσιαστεί.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις ήταν η χρήσιμη συγκυρία για μια σειρά από αστικές κυβερνήσεις να επιβάλλουν πρωτοφανή μέτρα περιστολής των λαϊκών δικαιωμάτων. Γεμίσαμε εικόνες από στρατιωτικές επιχειρήσεις στις πόλεις και παρουσία μέσων καταστολής παντού. Η εργατική τάξη δεν πρέπει να πέσει στη παγίδα του κλίματος τρόμου που καλλιεργείτε συστηματικά. Πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της και να προετοιμάσει την αντεπίθεσή της. Να γνωρίζει ότι εχθρός της είναι τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ετοιμάζει να φέρει στη βουλή το ασφαλιστικό που όπως οι ίδιοι ομολογούν θα σημάνει και νέα καταβαράθρωση στη κοινωνική ασφάλιση. Σκοπός τους είναι η ακόμη περισσότερη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και των εισφορών του κράτους με στόχο την πλήρη κατάργσή τους. Και εμείς θα πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και ετοιμότητα. Και μόνο η σκέψη ότι θα το φέρουν στη βουλή θα πρέπει να μας βρει στους δρόμους του αγώνα.
Αλλά και ως ταξικό ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ οφείλουμε να βάζουμε στόχους προκειμένου να απλώνουμε τη δουλειά μας. Οι στόχοι οι οποίοι μπάινουν είναι ότι άμεσα θα πρέπει να προχωρήσουμε στην δημιουργία των νέων παραρτημάτων στις ανατολικές περιοχές αλλά και στις δυτικές. Αυτό θα βοηθήσει στο άνοιγμα της δουλειά μας. Επίσης μέχρι τη πρωτομαγιά να έχουμε διπλασιάσει τα μέλη μας.
Το προηγούμενο διάστημα μαζί με τους συναδέλφους 5μηνίτες δώσαμε μάχη για να έχουν ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Αυτός ο αγώνας δεν σταματάει εδώ συνεχίζουμε για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Καλούμε τη Τρίτη 15-12 στις 12:00 σε συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο εργασ’ίας  για το δικαίωμα μας στη σταθερή δουλειά. 
Και πάλι ευχαριστώ όσους συνέβαλαν στη δημιουργία των γραφείων του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ.  
     

  

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ

 

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές, αγαπητοί φίλοι

Εκπροσωπώντας τους  εργαζόμενους στο δήμο Ηλιούπολης σας καλωσορίζουμε και εμείς από τη μεριά μας στη πόλη μας, εδώ στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ που απέκτησε το δικό του σπίτι, χάρη στο μεράκι και την εθελοντική εργασία των μελών του και ιδιαίτερα των συναδέλφων του Δήμου Ηλιούπολης.  Όλοι οι συνάδελφοι που δούλεψαν για να στηθεί, αγνόησαν κούραση, προβλήματα και πολλές φορές βράδιασαν εδώ για να δημιουργήσουν ένα πραγματικό στολίδι στην Ηλιούπολη.
Αυτός ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί ως στέκι των εργαζόμενων στους Δήμους και την Περιφέρεια αλλά και ως χώρος που θα πραγματοποιούνται συσκέψεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες των εργαζομένων ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Θέλουμε καθημερινά να γίνει το στέκι μας.
Ο σχεδιασμός και η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου, σε τόσο σύντομο διάστημα, με την εθελοντική εργασία των συναδέλφων από πάρα πολλούς Δήμους της Αττικής στον ελεύθερο χρόνο τους, μας γεμίζει με δύναμη και αισιοδοξία και πίστη ότι καθημερινά το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ γίνεται το αποκούμπι όλων των εργαζομένων στους Δήμους και στη Περιφέρεια.

 

Σε αυτό το σημείο

Είναι σημαντικό και όχι μόνο για ιστορικούς λογούς  αλλά για να μάθουν και  οι νεότεροι  συνάδελφοι και οι συναδελφισσες,  ότι ο χώρος που σήμερα έχουμε την χαρά να εγκαινιάζουμε σαν  στέγη του Συνδικάτου δεν είναι μια παραχώρηση από τον δήμο Ηλιούπολης  χωρίς σημασία . Τούτος ο χώρος είναι μέρος της δημοσίας γής  που κατακτήθηκε με λαϊκές κινητοποιήσεις και  αγώνες στην περιοχή, απέναντι στους Καταπατητές  Νασταίους,  που πούλαγαν και λυμαίνονταν  την δημόσια γη κατά χιλιάδες στρέμματα. Ένας  αγώνας   που σημάδεψε τις αγωνιστικές παραδόσεις της περιοχής  και επέτρεψε στην συνέχεια να στηθούν και να αναπτυχτούν στην  πόλη μας  αναγκαίες λαϊκές  υποδομές,  όπως σχολεία, αθλητικές, πολιτιστικές  εγκαταστάσεις, παιδικοί σταθμοί, υπηρεσίες υγείας όπως το ΙΚΑ , πάρκα και ελεύθεροι χώροι. 

 Ξεκίνησε αυτός ο αγώνας  το 1984 και  τον καθοδήγησε η τότε δημοτική αρχή με επικεφαλής  τον Κομμουνιστή Δήμαρχο Δ. Κιντή .Ήταν ένας αγώνας που κερδήθηκε με οργάνωση μιας ευρύτερης και με διάρκεια  λαϊκής πάλης,  ώστε να αναγκαστεί η τότε κυβέρνηση να αποβάλει  τους καταπατητές  και να καταγράφει ότι μέχρι τότε είχε γλιτώσει από τα νύχια τους , σαν  δημόσια γη.  
 Ένας αγώνας που παρόλα αυτά  ακόμη  και σήμερα δεν έχει κλείσει,  αφού το αστικό κράτος εξαναγκάστηκε μεν,  κάτω από την λαϊκή κατακραυγή και πάλη,   να αποβάλει  τους σφετεριστές της δημοσίας γης,  άφησε όμως την πόρτα ανοιχτή για τους καταπατητές!! . Άφησε  το θέμα της ιδιοκτησίας  να το κρίνουν  τα αστικά  δικαστήρια  !!.
 Με  βάση αυτή την  ανοιχτή πόρτα από το αστικό κράτος,  τριάντα χρονιά τώρα,  οι απόγονοι των καταπατητών επανέρχονται ξανά και ξανά και με διάφορους τρόπους , με  δικονομικά τερτίπια, με πλάτες κατά καιρούς  σε κρατικά πόστα.  Γι αυτό και σήμερα ένα  μεγάλο μέρος της δημόσιας γης  στην πόλη παραμένει αναξιοποίητο για  τις λαϊκές ανάγκες και οι κυβερνήσεις διαχρονικά αρνούνται την παραχώρηση στο δήμο ώστε να καλυφτούν  κοινωνικές  ανάγκες και υποδομές για την περιοχή και τους κατοίκους .
Γι αυτό πιστεύουμε ότι η  απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και της δημοτικής αρχής να συναινέσουν να μπει το Συνδικάτο μας σε τούτο το χώρο,  να το διαμορφώσουμε και να τον ομορφύνουμε  με την συλλογική δουλειά των συναδέλφων, να το μετατρέψουμε στην συνέχεια  σε  στέγη συνδικαλιστικής, πολιτιστικής και μορφωτικής δράσης  των εργαζομένων  έχει έντονο το στοιχείο της λαϊκής  περιφρούρησης της δημόσιας γης στην πόλη μας .  Είναι ένας  αγώνας  που θ τον δώσαμε και θα τον δώσουμε μαζί μα τον λαό της περιοχής, γιατί μας αφορά.. .. 
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όσους βοήθησαν με κάθε τρόπο να πάρει σάρκα οστά,  ιδιαίτερα ευχαριστούμε όσους δούλεψαν καθημερινά στον ελεύθερο χρόνο τους, με πολύ μεράκι και κόπο, γιατί μοιράζονται τα όνειρά μας να αποκτήσει το Συνδικάτο μας το δικό του σπίτι.