1 Δεκ 2015

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ 1-12-2015.




Κυρίες και κύριοι. 
Η Γενική σας Συνέλευση πραγματοποιείτε σε μια περίοδο που και η σημερινή κυβέρνηση υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδραιώνει το νέο μοντέλο στη Δημόσια Διοίκηση και κατ’ επέκταση και στη Τοπική Διοίκηση.
Προσπαθούν να αποτελειώσουν ότι δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει στους εργαζόμενους, όπως η κοινωνική ασφάλιση, το δικαίωμα στη ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ και να την υποκαταστήσουν με ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως είναι τα 8μήνα, 2μήνα αλλά και τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας τα λεγόμενα 5μήνα.   
Στόχος τους είναι η παρά πέρα συρρίκνωση του λεγόμενου μισθολογικού κόστους, αλλά και η συνειδητή υποβάθμιση των υπηρεσιών των δήμων προκειμένου στο μέλλον να τις χαρίσουν στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Οι ιδιωτικοποιήσεις, η ενίσχυση δηλαδή της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου αποτελούσε και αποτελεί στρατηγική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εκπροσώπων της. Και αυτή η στρατηγική δεν έχει ξεκινήσει σήμερα αλλά έρχεται από χρόνια πίσω.  Όποιος σήμερα δηλώνει ότι αυτή η πολιτική είναι αποτέλεσμα των μνημονίων το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ψεύδεται. Τα μνημόνια αποδείχτηκε και στη πράξη αποτελούν τα εργαλεία προκειμένου να υλοποιηθεί η  συγκεκριμένη πολιτική.
Και εδώ οφείλουμε να πούμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις, η απλήρωτη εργασία, οι ελαστικές μορφές εργασίας έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και η πλειοψηφία των δημάρχων φέρουν τεράστια ευθύνη.   
Κύριος μοχλός πίεσης προκειμένου να υλοποιήσουν τη πολιτική τους είναι η παρά πέρα μείωση της χρηματοδότησης από το κρατικό προϋπολογισμό που σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό θα είναι για το 2016 μειωμένη κατά 42% σε σχέση με πέρυσι, και κατά 60% και πλέον σε σχέση με το 2009. Χρήματα δηλαδή που προέρχονται από τη δυσβάστακτη φορολογία, αλλά και από τα αυξημένα δημοτικά τέλη. Οι εργαζόμενοι, οι δημότες, συνολικά ο λαός, χρειάζεται, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες,  ποιοτικότερες, αναβαθμισμένες υπηρεσίες, ακόμα και χωρίς επιβάρυνση, όπως οι Παιδικοί σταθμοί, οι αθλητικές δραστηριότητες κτλ. Άρα φαίνεται αλλά και θέλουμε να το διευκρινίσουμε ότι διαφωνούμε και με το σημερινό μοντέλο διαχείρισης των δήμων.   
Σήμερα το σύνολο των υπηρεσιών των δήμων υπολειτουργεί λόγο της έλλειψης Μόνιμου προσωπικού. Κομμάτι κομμάτι ολόκληροι τομείς συνεχώς ιδιωτικοποιούνται, οι εργαζόμενοι βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην άδεια τσέπη για τις υπηρεσίες που έπρεπε να παρέχονται δημόσια και δωρεάν. Για υπηρεσίες που έχουν χρυσοπληρώσει πολλές φορές με δεκάδες δυσβάσταχτους φόρους. Αυτός είναι ο στόχος της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια έχουμε και προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας σε μαζική μορφή. Στην αρχή από τις αμαρτωλές ΜΚΟ που ξεκοκάλιζαν χρήμα, εκμεταλλεύονταν αισχρά τους ανέργους και τους έδιναν 600 ευρώ όταν ο βασικός μισθός ήταν 751. Την σκυτάλη την έχουν πάρει τα 5μηνα προγράμματα με τις ίδιες συνθήκες και με χαμηλότερο μισθό και από τον βασικό που είναι  586 ευρώ με απόφαση της Ε.Ε. του ΔΝΤ των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα δεν γίνεται καμία πρόσληψη προσωπικού πλήρους απασχόλησης. Να σε τι χρησιμεύουν αυτά τα προγράμματα. Ανακύκλωση και εκμετάλλευση των ανέργων, διαλύουν κάθε έννοια εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο. Παράδοση ολόκληρων τομέων στην ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα όπου οι εργαζόμενοι θα γευτούν τις απολύσεις, τους άθλιους μισθούς, την ανασφάλιστη εργασία και οι δημότες τα πανάκριβα δημοτικά χαράτσια, τις χρυσοπληρωμένες αλλά άθλιες υπηρεσίες. Έχουμε πλέον όλοι μεγάλη πείρα, την αποκτήσαμε μέσα στους αγώνες των προηγούμενων χρόνων.
Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:
Προσλήψεις άμεσα, προσωπικού πλήρους απασχόλησης για τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν. Για τις τράπεζες βρήκαν 41 δις ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση. Να βρουν και για τις προσλήψεις. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με ΠΛΗΡΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ και ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.  Αυτό είναι δικαίωμα για όλους.
Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Επίδομα ανεργίας για όλους. Προστασία από τους πλειστηριασμούς, πάγωμα χρεών, μείωση τιμολογίων. Ειδικά για τους συναδέλφους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, να αμείβονται με βάση τον μισθό των υπόλοιπων εργαζόμενων στους τομείς που απασχολούνται. με το τέλος του προγράμματος και μέχρι να βρουν δουλειά να επιδοτούνται για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Κλείνοντας από το βήμα τούτο το δηλώνουμε ξεκάθαρα είμαστε αντίθετοι με το μοντέλο που προσπαθούν  να εγκαθιδρύσουν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δήμοι δεν μπορεί να είναι επιχειρήσεις που θα κρίνονται ανάλογα με τα κέρδη τους και τις ζημιές τους. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε μορφή εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών των δήμων αλλά και με τη λεγόμενη αυτοδιαχείριση. Γιατί αυτή αυτόματα θα οδηγήσει σε νέα λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος. Από την άλλη δεν συμφωνούμε και με την σημερινή λειτουργιά των δήμων, που ως κράτος , ασκεί αντιλαϊκή – αντεργατική πολιτική, που αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ε.Ε και της σημερινής κυβέρνησης. Πολιτική που μέλημα της έχει την ενίσχυση των μονοπωλίων, την ανταγωνιστικότητα, την στήριξη του ίδιου του συστήματος , τον καπιταλισμό, και όχι  τις σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.  Οι εργαζόμενοι ήδη έχουν πληρώσει αρκετά. Να θυμίσουμε ότι οι μισθός μας  σήμερα έχει συρρικνωθεί κατά 50% και οι μειώσεις συνεχίζονται. Πάγια θέση μας είναι ότι οι υπηρεσίες των δήμων θα πρέπει να είναι δημόσιες δωρεάν, στελεχωμένες με μόνιμο, ειδικευμένο προσωπικό στην εξυπηρέτηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας και όχι στην εξυπηρέτηση των αναγκών της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.