28 Μαΐ 2020

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΝΗ: ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Ο νόμος 4685/2020 της ΝΔ για το περιβάλλον στρέφεται ενάντια στην υγεία και τους όρους διαβίωσης των εργαζομένων. Έρχεται να ικανοποιήσει όσα αιτήματα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων δεν πρόλαβε να νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα όσα, καταστροφικά για το περιβάλλον, προβλέπει θα έχουν σημαντικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στους δήμους και τους κατοίκους της Αττικής. Ο στόχος είναι σαφής: Να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα τελευταία εμπόδια και περιορισμούς, που καθυστερούν επενδύσεις συσσωρευμένων κεφαλαίων στην «πράσινη οικονομία», που μόνο πράσινη δεν είναι για το λαό.

Το αντιλαϊκό περιεχόμενο του νόμου στρέφεται ενάντια και στο δικό μας εργασιακό αντικείμενο με ξεχωριστό Κεφάλαιο για τη διαχείριση των αποβλήτων. Χαρακτηριστικά:

     Με το άρθρο 85 ενισχύεται και νομικά η δυνατότητα της ολοκληρωτικής εκχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς απαλλάσσεται πλέον από την υποχρέωση να διαθέτει τη σχετική άδεια. Με το άρθρο 91 μάλιστα ο ιδιώτης θα μπορεί να μισθώνει από τον δήμο απορριμματοφόρα, νταλίκες και πλυντήρια κάδων για να λειτουργεί ολόκληρο ή εν μέρει το σύστημα αποκομιδής!
     Η κυβέρνηση όταν το κρίνει απαραίτητο, διατηρεί το δικαίωμα να εγκρίνει, επομένως και να διαμορφώνει με κοινή υπουργική απόφαση το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων παρακάμπτοντας ακόμα και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Επίσης, ο σχεδιασμός της διαχείρισης των σκουπιδιών κάθε δήμου, το λεγόμενο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, αφαιρείται από τα Δημοτικά Συμβούλια, η έγκρισή του πηγαίνει στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, όπου οι δημοτικές αρχές έχουν την πλειοψηφία.
     Με το άρθρο 92, νομιμοποιούνται 25 θέσεις για την «προσωρινή» λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε 22 δήμους της Αττικής   που όλοι λειτουργούν χωρίς καμία άδεια κατά παράβαση των χρήσεων γης, συχνά μέσα η δίπλα σε αμαξοστάσια, σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων των γύρω οικισμών, ενώ οι περισσότεροι έχουν μεταλλαχθεί σε τοπικές χωματερές.
     Με άλλες διατάξεις αποδυναμώνεται ακόμα και αυτός ο προσχηματικός χαρακτήρας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης που απαιτείται για την κατασκευή ενός έργου. Για την διεκπεραίωση των επιμέρους σταδίων ορίζονται ασφυκτικές “αποκλειστικές προθεσμίες” μερικών ημερών που αν παρέλθουν θεωρούνται όλα καλώς καμωμένα! Για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων μετά τη πάροδο 19 έως 21 ετών δεν θα εξετάζονται καν οι συνέπειες που θα έχουν επέλθει στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον! Το ίδιο ισχύει και για την τροποποίησή τους. Ακόμη, η διεκπεραίωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης θα γίνεται από ιδιώτες “Πιστοποιημένους αξιολογητές” με τις δημόσιες Υπηρεσίες να περιορίζονται τελικά σε ρόλο διακινητή των αποφάσεων των πολιτικών προϊσταμένων τους, στο δρόμο που χάραξε η αντίστοιχη νομοθεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
     Με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας χωματερής στη Φυλή, αλλά και της νέας επέκτασης της υφιστάμενης με πανωσήκωμα. Μάλιστα με την επίκληση “απρόβλεπτων καταστάσεων” ο υπουργός Περιβάλλοντος θα μπορεί να λαμβάνει “οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο”, ανάμεσα στα άλλα και στην περίπτωση κατά την οποία “εν λειτουργία ΧΥΤΑ έχει κορεστεί ή παύσει”, φωτογραφίζοντας και πιθανές εξελίξεις στη Φυλή, με το βλέμμα στραμμένο στο Γραμματικό.

Η δήθεν πράσινη ανάπτυξη αποδεικνύεται κατάμαυρη. Έχει κερδισμένους και χαμένους. Κερδισμένοι είναι οι επενδυτές στις νέες πράσινες τεχνολογίες που θα δουν δισεκατομμύρια κέρδη να μπαίνουν στις τσέπες τους. Χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι και οι δημότες που θα πληρώσουν τις συνέπειές της με την υγεία τους, τους όρους εργασίας τους, την υποβάθμιση της ζωής τους και την αύξηση των ανταποδοτικών τελών.

Ανάπτυξη σε όφελος του λαού με κριτήριο το κέρδος από τη μία και προστασία του περιβάλλοντος από την άλλη δεν γίνεται. Η προστασία και ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος πρέπει να γίνεται με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού για τη βελτίωση των όρων διαβίωσής του. Όμως το σημερινό κράτος δεν την εξασφαλίζει γιατί υποτάσσει το περιβάλλον στους νόμους της αγοράς, το αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα και κερδοφόρα διέξοδο στις κάθε φορά επενδυτικές επιλογές των μονοπωλιακών ομίλων.

Απέναντι στις εξελίξεις αυτές το Συνδικάτο μας καλεί τα σωματεία εργαζομένων στους δήμους της Αττικής την Παρασκευή 5 Ιούνη, παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος, να ενημερώσουν τους συναδέλφους για τις επιπτώσεις του νόμου, να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι σε πολλούς δήμους, να συντονίσουν τη δράση τους με τους συλλόγους και τους φορείς των δήμων, να δώσουμε από κοινού αγωνιστική απάντηση στις πολιτικές που υποθηκεύουν το μέλλον μας και των μέλλον των παιδιών μας. Να μείνουν στα χαρτιά οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και δημοτικών αρχών, που στρέφονται ενάντια στην εργασία και την υγεία μας!   







Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ