22 Μαρ 2020

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο  με αριθμό 23, του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία υπογράφηκε στις 17/3/20, οι υπηρεσίες Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης των Δήμων και οι εργαζόμενοι σε αυτές, αναλαμβάνουν καθοριστικό ρόλο, με αυξημένα καθήκοντα, συμβάλλοντας έμπρακτα τόσο στην προστασία των ευπαθών ομάδων, όσο και στον περιορισμό της διασποράς της νόσου από τον κορονοϊό covid - 19.
Πρόκειται για υπηρεσίες όπου στην πλειονότητα των δήμων, απαρτίζονται από εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως οι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι” οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται για 20 και 15 συνεχόμενα έτη, στα Κέντρα Κοινότητας, και στις Δομές Κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία.
Οι εργαζόμενοι στις εν λόγω δομές μόνιμοι και συμβασιούχοι, σήκωσαν στις πλάτες τους όλο το βάρος της αντιμετώπισης των συνεπειών από τη 10ετή παρατεταμένη καπιταλιστική κρίση,  καλούμενοι να χειριστούν  πολυποίκιλα κοινωνικά προβλήματα σε κάθε δήμο, σε συνθήκες υποστελέχωσης, εργασιακής ανασφάλειας, αντιμέτωποι πολλές φορές με αδιέξοδα, που έχουν τη ρίζα τους στην  εμπορευματοποίηση της υγείας και  της κοινωνικής προστασίας,  που είναι ενταγμένες σ’ ένα συνεχώς υποβαθμισμένο σύστημα δημόσιας υγείας & πρόνοιας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, αλλά και των δημοτικών αρχών, οι οποίες εξειδικεύουν αυτή την πολιτική και αξιοποιούν τις δομές αυτές κυρίως για λόγους ψηφοθηρίας και κοινωνικού προφίλ.
Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες για το λαό μας, οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, μαζί με τους εργαζόμενους στα ΚΑΠΗ και τους Παιδικούς Σταθμούς, θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, συμβάλλοντας στον αγώνα για την προστασία και την υπεράσπιση της υγείας του λαού.
Σε αυτή την κατεύθυνση κάθε Σωματείο θα πρέπει να πρωτοστατήσει απαιτώντας:

·        Την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας, για την ασφάλεια  των εργαζομένων, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν:
ολόσωμες φόρμες, αδιάβροχες μιας χρήσης, μάσκες υψηλής προστασίας, μάσκες χειρουργικές, ποδονάρια, γυαλιά και γάντια (για ορισμένα από αυτά είναι επιβεβλημένη η χρήση τους κατά την διενέργεια νοσηλευτικών πράξεων καθώς και για εργασίες καθαρισμού κατ’ οίκον)
·        Εκπαίδευση από τους γιατρούς εργασίας στους εργαζόμενους, για τον τρόπο χρήσης και αφαίρεσης των Μέσων Ατομικής Προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
·        Διασύνδεση των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων, με τις αντίστοιχες Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας στους δήμους, ώστε να παρέχονται οι απαιτούμενες διευκολύνσεις για τη συνταγογράφηση των ευπαθών ομάδων.
·        Ενίσχυση των κοινωνικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό και κυρίως κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές και οικογενειακούς βοηθούς.
·        Πρόσληψη γενικού ιατρού στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, για την παροχή ιατρικής φροντίδας στο σπίτι, κάτω από την καθοδήγηση του οποίου θα διενεργείται η νοσηλευτική φροντίδα, εφόσον είναι απαγορευτική η μεταφορά των ευπαθών ομάδων στις δημόσιες δομές υγείας σε συνθήκες πανδημίας, καθώς γιατί  στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε  οικογενειακούς ιατρούς, εφόσον ασφαλίζονται με το Ν. 4368/2016 για τους ανασφάλιστους και τις ευπαθείς ομάδες.
·        Μόνιμη και Σταθερή δουλειά για όλους.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ  ΑΤΤΙΚΗΣ καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων των δήμων να επαγρυπνούν για την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής & ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς και για πιθανά ζητήματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας από τις διοικήσεις των δήμων.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.





Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ