17 Μαρ 2020

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Την ώρα που ο κορονοϊός απλώνεται, η κυβέρνηση μαζί με τους δημάρχους βρίσκουν χώρο για να τσακίσουν εργατικά δικαιώματα και να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποιήσει υπηρεσιών όπως η καθαριότητα. Η νέα Π.Ν.Π. που εκδόθηκε (ΦΕΚ Α’ – Αρ. Φυλ. 64) απελευθερώνει από τα όποια εμπόδια την απευθείας ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας σε εργολάβους με πρόφαση την δημόσια υγεία. Η προηγούμενη Π.Ν.Π (ΦΕΚ Α’-Αρ.Φυλ.55) έδινε την ευχέρεια στην εργοδοσία να προχωρήσει σε όργια αυθαιρεσίας, στην καταστρατήγηση του ωραρίου και σε νέα χτυπήματα κατά των εργασιακών σχέσεων, ενώ με τα μέτρα συνολικότερα καταπατείται προκλητικά το δικαίωμα της κανονικής άδειας.      
Δεν άργησαν λοιπόν να φτάσουν οι καταγγελίες για Δημάρχους που με πρόφαση τις ΠΝΠ αλλά και το συνολικό αντεργατικό πλαίσιο, προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες.
Στο Δήμο Πεντέλης απολύεται συνάδελφος ΑΜΕΑ που εργάζεται από το 2009. Μπορεί ο νόμος 3227/2004 να δίνει την δυνατότητα μονιμοποίησης, όμως η διοίκηση του Δήμου και μάλιστα εν μέσω κορονοϊου τον απολύει. Τέτοια ευαισθησία!!!
Στο Δήμο Παπάγου - Χολαργού ενημέρωσαν τους εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς ότι δεν δικαιούνται την ειδική άδεια αφού έχουν διακοπές εργασίας!!! Τους προτείνουν να κάνουν χρήση του άρθρου 5 παρ.4 της ΠΝΠ 55, που προβλέπει μείωση του εργάσιμου χρόνου κατά 25%, με την υποχρέωση μετά το τέλος της άρσης λειτουργίας να παρέχουν απλήρωτη υπερωριακή εργασία. Δηλαδή προσπαθούν να φέρουν από την πίσω πόρτα την επιθυμία για Παιδικούς σταθμούς ανοιχτούς και το απόγευμα, αλλά και την κατάργηση στη πράξη του μειωμένου χρόνου εργασίας του προσωπικού, δικαίωμα που έχει κατακτηθεί με μαζικούς αγώνες.
Στο δήμο Αγίων Αναργύρων η δημοτική αρχή εφαρμόζοντας την ΠΝΠ προσπάθησε αιφνιδιαστικά να βάλει εργολάβο στην υπηρεσία καθαριότητας με την αιτιολογία ότι το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί.
Στον δήμο της Αθήνας προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Πάρκου δημιουργώντας Ανώνυμη εταιρεία. Μια εταιρεία που θα λειτουργεί με όρους της αγοράς. Μάλιστα η εταιρεία θα επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στο λόφο του Φιλοπάππου.  
Στο δήμο Πετρούπολης, στον Ωρωπό οι διοικήσεις των δήμων ενώ δεν παρέχουν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας όπως γάντια απαιτούσαν από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να βγουν για δουλεία αδιαφορώντας για την υγεία  τους. Μάλιστα στον Ωρωπό η δημοτική αρχή εκδικητικά προχώρησε στη μετακίνηση συναδέλφου μέλος της διοίκησης του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ καθώς και άλλους συναδέλφους από το Καπανδρίτι στην Αυλώνα.
Στον δήμο Περάματος δεν έχει γίνει καμιά απολύμανση, δεν έχουν δοθεί αντισηπτικά, δεν έχει φανεί ο Ιατρός Εργασίας και οι εργαζόμενοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους.      
Συνάδελφοι είναι σίγουρο ότι για τον  κορονοϊό κάποτε θα βρεθεί αντίδοτο. Εξίσου σίγουρο όμως είναι ότι η αυθαιρεσία των Δημάρχων - εργοδοτών  δεν θα σταματήσει αν δεν βάλουμε εμείς το φρένο. Υπάρχει μόνο ένα αντίδοτο. Η μαζική καταδίκη και η ταξική αντεπίθεση.
Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να ενημερώνουν το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ Ο.Τ.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ για κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης των ελάχιστων δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Για κάθε αυθαιρεσία, για κάθε τρομοκράτηση.

Απαιτούμε:
Ειδική Άδεια και στους εργαζόμενους που έχουν μέλος της οικογένειας τους (παιδί, ηλικιωμένο κλπ.) άρρωστο ή που ανήκει σε ευάλωτες ομάδες κι όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ, με πλήρη μισθό και ασφάλιση και χωρίς χρήση κανονικής αδείας.
Αποφυγή του συνωστισμού εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας (γραφεία). Να μην υπάρχουν πάνω από 1 εργαζόμενο, ανά 10 τμ., όπως προβλέπεται στη νέα ΠΝΠ. Δομές που έχουν κλείσει (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ κλπ) δεν υπάρχει κανένας λόγος οι εργαζόμενοι να προσέρχονται σε αυτές  ή  να  στοιβάζονται σε άλλες υπηρεσίες.
Δημιουργία Διαδικτυακής πύλης ενημέρωσης και εξυπηρέτησης κοινού σε όσους δήμους δεν διαθέτουν.
Επιπλέον Μέτρα Ατομικής Προστασίας για Εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες. Να χορηγείται υποχρεωτικά και καθημερινά σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο, επισκευές κλπ) Ολόσωμη Φόρμα μιας χρήσης, γάντια μιας χρήσης, μάσκα μιας χρήσης, υγρό σαπούνι και αντισηπτικό.




Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ