10 Νοε 2018

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.


ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Κυρίες και Κύριοι
Τo διαχρονικό χτύπημα στη Μόνιμη και Σταθερή εργασία, από όλες τις κυβερνήσεις, και η αντικατάσταση της με ευέλικτες – ελαστικές μορφές εργασίας έχει επιφέρει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία στο σύνολο των υπηρεσιών των δήμων. Σήμερα οι ελαστικές μορφές εργασίας  κυριαρχούν στους δήμους με αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες να μην μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους συναδέλφους συμβασιούχους .
Συγκεκριμένα: Στους παιδικούς σταθμούς παραπάνω από το μισό προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων δουλεύει μέσα από το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Κάθε Σεπτέμβρη οι συνάδελφοι ζουν με το άγχος και την ανασφάλεια για το αν θα έχουν δουλειά  την επόμενη χρονιά.  
Στις υπηρεσίες καθαριότητας έχουμε τους συμβασιούχους με παράταση που παραμένουν στη δουλειά με δικαστικές αποφάσεις, το  προσωρινό «Μόνιμο Προσωπικό» που ήρθε μέσα από την 3Κ και στην ουσία  είναι  και αυτοί συμβασιούχοι αφού έχουν υπογράψει 8μηνες συμβάσεις και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το αργότερο θα έχουν απολυθεί.  Και βέβαια θα πρέπει να προσθέσουμε και τα 2μηνα και 3μηνα κ.λ.π.
Στο Βοήθεια στο Σπίτι, 3.500 συνάδελφοι  δουλεύουν πάνω από 15 χρόνια στην εξυπηρέτηση πάνω από 100.000 ανήμπορων ηλικιωμένων ανθρώπων. Και ενώ η σημερινή κυβέρνηση στο άμεσο παρελθόν είχε δεσμευτεί ότι αυτοί οι συνάδελφοι θα μονιμοποιηθούν, σήμερα τους δηλώνει ότι θα βγάλει προκήρυξη στα πρότυπα της 3Κ, παρότι όλοι ομολογούν την αποτυχία της συγκεκριμένης προκήρυξης για τη καθαριότητα αφού μεγάλο κομμάτι των συναδέλφων έμεινε εκτός.  Αποτέλεσμα όσο και να μοριοδοτηθούν οι συνάδελφοι μεγάλο μέρος αυτών είναι σίγουρο ότι θα απολυθεί αφού ένα ποσοστό της τάξης του 20% με 25% θα προσληφθεί μέσα από τις ειδικές κατηγορίες.
Ανάλογη είναι και η κατάσταση στις ΔΕΥΑ. Χωρίς τους συναδέλφους συμβασιούχους οι συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν μπορεί να λειτουργήσουν. Σημειώνουμε ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι δουλεύουν με πενιχρά Μέσα Ατομικής Προστασίας και με απλήρωτες υπερωρίες. 
Σε όλους αυτούς θα πρέπει να  προσθέσουμε και τους συναδέλφους μέσα από το Πρόγραμμα της Κοινωφελής Εργασίας. Οι συνάδελφοι έρχονται ουσιαστικά για να καλύψουν τα κενά των υπηρεσιών, με μισθούς πείνας των 495 ευρώ για αυτούς που είναι πάνω από 25 ετών και 425 ευρώ για αυτούς που είναι κάτω από 25.
Η κυβέρνηση φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Υιοθέτησε πλήρως τη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, για αυτό και φρόντισε όχι μόνο να αφήσει αλώβητη όλη την αντεργατική νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων  αλλά και την ενίσχυσε και με μια σειρά άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις. Υλοποίησε μέχρι κεραίας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις απαιτήσεις των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει μια σειρά από τις υπηρεσίες των δήμων να αποδεκατίζονται από προσωπικό, να υποβαθμίζονται με σκοπό το μελλοντικό τους πέρασμα στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Τεράστια είναι και η ευθύνη της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ. Παρά τις «επαναστατικές» κορώνες και τα κροκοδείλια δάκρυα που κατά καιρούς χύνουν για τους συμβασιούχους η πλειοψηφία των δημάρχων υλοποίησαν στο ακέραιο τη συγκεκριμένη πολιτική και σε πολλές περιπτώσεις προχώρησαν και σε ακόμα αντιδραστικότερες αποφάσεις. Σήμερα με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού ολόκληρες υπηρεσίες ιδιωτικοποιούνται όπως για παράδειγμα ο ηλεκτροφωτισμός.
Από τη μεριά μας θεωρούμε ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι συνάδελφοι δεν μπορεί να σέρνονται στα δικαστήρια και να χαλάνε το μισό τους μισθό στους δικηγόρους για το δικαίωμα τους στη δουλειά. Δεν μπορεί να ζουν καθημερινά με το άγχος για το τι θα τους ξημερώσει την επόμενη μέρα. Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα μετατρέπει όλες τις συμβάσεις από Ορισμένου Χρόνου και Έργου σε Αορίστου Χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν Μόνιμη και Σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Επίσης θεωρούμε απαράδεκτο το καθεστώς της Κοινωφελούς Εργασίας. Οι συνάδελφοι με τον ερχομό τους στους δήμους δουλεύουν σε θέσεις που θα έπρεπε να υπάρχει Μόνιμο Προσωπικό και αντί να αμείβονται με μισθούς ίσους με το τακτικό προσωπικό  οι συνάδελφοι αμείβονται με μισθούς πείνας των 495 ευρώ για αυτούς που είναι άνω των 25 ετών και 425 για αυτούς που είναι κάτω από 25 έτη. 
 Πρόταση Νόμου.
Γνωρίζετε ότι η πανσπερμία των σχέσεων εργασίας που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στους δήμους έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργικότητα των υπηρεσιών.
Η εργασιακή εμπειρία των συναδέλφων συμβασιούχων όλων των κατηγοριών αποτελεί πολύτιμο στήριγμα για τη λειτουργία των υπηρεσιών αφού δουλεύουν για πολλά χρόνια στις υπηρεσίες των δήμων και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αυτών. Οι υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου, ύδρευσης και αποχέτευσης, οι παιδικοί σταθμοί, το Βοήθεια στο Σπίτι κ.λ.π. στηρίζονται στη κυριολεξία σε αυτούς τους συναδέλφους. Χωρίς αυτούς οι υπηρεσίες την επόμενη μέρα σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δημοτών, αφού το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό έχει μειωθεί αισθητά λόγο της απαγόρευσης των προσλήψεων αλλά και λόγο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Γνωρίζετε ότι τυχόν απόλυση τους θα έχει τραγικές συνέπειες τόσο στη ζωή τους όσο και στη ζωή των οικογενειών τους. Οι συνάδελφοι δεν προσλήφθηκαν παράνομα.  Προσλήφθηκαν σύμφωνα με την κατά καιρό κείμενη νομοθεσία και ουδέποτε μπήκε θέμα αμφισβήτησης στη διαδικασία πρόσληψης.
Τέλος θα πρέπει να πάρετε υπόψη σας ότι οι συνάδελφοι στα τόσα χρόνια που δουλεύουν δεν έχουν καμιά εξέλιξη ούτε στο μισθό τους, ούτε στο βαθμό τους. Αυτό που το μόνο προσμετράτε είναι μόνο η προϋπηρεσία τους.
Όσο δεν για τους συναδέλφους στη Κοινωφελή Εργασία άμεσα θα πρέπει να σταματήσει ο επαίσχυντος διαχωρισμός με βάση την ηλικία,  να έχουν ασφάλιση από τη πρώτη μέρα της πρόσληψης τους, κανένας συνάδελφος δεν θα πρέπει να έχει μισθό κάτω από 751 ευρώ και να έχουν επίδομα ανεργίας από τη πρώτη μέρα της απόλυσης τους .
Η πρόταση μας:
Κάθε νομοθετική διάταξη ελαστικοποίησης  της εργασίας καταργείται. Οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις στο σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού μετατρέπονται αυτοδικαίως από Ορισμένου Χρόνου , Έργου, σε Αόριστου Χρόνου.
Εργαζόμενοι που δούλευαν μέχρι και πριν 10 μήνες  στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού με σχέση εργασίας Ορισμένου Χρόνου ή Έργου στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης καθαριότητας ή σε άλλες τεχνικές υπηρεσίες (πράσινο, ηλεκτρολόγοι, εργάτες νεκροταφείου) και σήμερα είναι απολυμένοι επαναπροσλαμβάνονται με σχέση εργασίας Αορίστου Χρόνου.
Για τη κοινωφελή Εργασία. Μέχρι την κατάργηση των απαράδεκτων προγραμμάτων οι συνάδελφοι να έχουν ίσο μισθό και ίσα δικαιώματα με το υπόλοιπο τακτικό προσωπικό. Άμεσα θα πρέπει να σταματήσει ο επαίσχυντος διαχωρισμός με βάση την ηλικία, ασφάλιση από τη πρώτη μέρα της πρόσληψης τους, κανένας συνάδελφος δεν θα πρέπει να έχει μισθό κάτω από 751 ευρώ, όπως και να έχουν επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία τους.

                                                                                                ΑΘΗΝΑ 7-11-2018