21 Ιουν 2018

Όλες και όλοι στη παράσταση διαμαρτυρίας των Σωματείων και των φορέων της Δυτικής Αθήνας και Αττικής την Πέμπτη 21 Ιούνη στις 15.30 στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής


Για την απαράδεκτη κατάσταση με το ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ
Για μια ακόμη φορά τόνοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί σε γειτονιές της Αττικής μέσα στο καλοκαίρι, εξαιτίας ρήγματος που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών και επεκτάθηκε με την νεροποντή, με αποτέλεσμα τη μη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή.

Βέβαια επειδή αιτία δεν είναι κάποια απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, αλλά ο υπερκορεσμό της χωματερής, η κυβέρνηση και τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δεν βγάζουν λέξη για “υγειονομική βόμβα” και όλα όσα με θράσος καταλογίζουν στους εργαζόμενους κάθε φορά που διεκδικούν το δίκιο τους, αλλά αντίθετα συμπορεύονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιμετωπίζει τη διαχείριση των απορριμμάτων ως πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι αυτοί οι εργαζόμενοι που καθημερινά χωρίς κατάλληλα μέσα προστασίας, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, με κίνδυνο για την υγιεινή και ασφάλεια τους, δίνουν την μάχη για να λειτουργήσει η χωματερή που θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και χρόνια.

Άραγε γιατί με το κλείσιμο της χωματερής σταμάτησε η λειτουργία και της ανακύκλωσης στους δήμους. Μήπως γιατί το εργοστάσιο της ιδιωτικής εταιρίας που έχει αναλάβει την διαχείριση τους τελικά εναποθέτει και αυτό απορήματα στο ΧΥΤΑ Φυλής. Αυτή είναι η “υγιείς” επιχειρηματικότητα που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η χωματερή στη Φυλή εδώ και έξι δεκαετίες βλάπτει σοβαρά την υγεία και υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο όσων ζουν και δουλεύουν στην Δυτική Αθήνα και στο Θριάσιο. Οι κατά καιρούς εξαγγελίες κυβερνήσεων περιφερειακών και δημοτικών αρχών για την απομάκρυνση της χωματερής αποδείχτηκαν προπέτασμα καπνού για την εξασφάλιση της παραπέρα λειτουργίας και επέκτασής της.

Υπεύθυνη για την κατάσταση είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, συνεχίζοντας από κει που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μέσω του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) προωθεί τη περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, την πιο μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την ανοχή απέναντι στην ασυδοσία του βιομηχανικού κεφαλαίου που σπέρνει κατά βούληση τα τοξικά και άλλα επικίνδυνα απόβλητά του. Μεγάλες ευθύνες έχει και η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ της κ. Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, που ξέχασε τα όσα έλεγε προεκλογικά για άμεσο κλείσιμο της χωματερής και αύξησε κατα 5 ευρώ ανά τόνο την εισφορά των δήμων με άμεσο αντίκτυπο στα Δημοτικά τέλη όπως και οι δημοτικές αρχές του Δήμου Φυλής, και η σημερινή που στηρίζεται από τη ΝΔ, και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αρχών του λεκανοπεδίου Αττικής που "βολεύονται" με την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Καλούμε τους συναδέλφους που θα κληθούν να καθαρίσουν άμεσα τις πόλεις να μην επιτρέψουν την εντατικοποίηση της εργασίας τους, να διασφαλίσουν την πλήρη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ αντίξοες. Δεν πρέπει να μετρήσουμε και αυτό το καλοκαίρι νεκρούς και σακατεμένους εργάτες!

Μαζί με τα άλλα Σωματεία και τους φορείς της Δυτικής Αθήνας και Αττικής να διεκδικήσουμε:
    Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
    Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλαιά λατομεία Μουσαμά και Μελατάνι. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού. Δεν πρέπει να αποκλείεται η αναζήτηση χώρου και σε εκτός Αττικής περιοχές στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας.
    Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
    Να σταματήσουν τώρα τα έργα για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού. Να αξιοποιηθεί ο χώρος των εγκαταστάσεων προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και να καλυφθούν ανάγκες άθλησης και ψυχαγωγίας.
    Όχι στην καύση των απορριμμάτων.
    Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ