25 Οκτ 2012

Για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και πώς παρεμβαίνουμε.


Συνάδελφοι – συναδέλφισσες
Αυτές τις μέρες  ξεκίνησε  και υλοποιείται στους δήμους της Αττικής το λεγόμενο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας.
 Συμπράττουν για την υλοποίηση του δήμοι -περιφέρεια Αττικής με τις Μ.Κ.Ο!
 Αρμόδιο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το Υπουργείο Εργασίας και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για την περιοχή της Αττικής έχει ύψος 36.093.750. Αφορά σε 10.584 εργαζόμενους.
Σε αυτό το πακέτο  εντάσσεται και το μέρος του προγράμματος που αφορά εργαζόμενους στις δομές της υγείας  Νοσοκομεία, δομές ψυχικής υγείας κ.λ.π
Ο τίτλος του έργου «Δημιουργία θέσεων Απασχόλησης σε Τοπικό Επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα» αποτυπώνει και τους άμεσους στόχους του.
α/ Απευθύνεται στους ανέργους: 1. προτεραιότητα σε νέους μέχρι 30 χρονών που αναζητούν δουλειά, 2. μακροχρόνια ανέργους (αυτούς δηλαδή που δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας)
β/ Μπαίνουν σε κοινωφελή προγράμματα που μέχρι σήμερα ήταν στην ευθύνη του κράτους και των υπηρεσιών του.
γ/ Την ίδια περίοδο οι αντίστοιχες δημόσιες δομές αδυνατίζουν από προσωπικό και συρρικνώνουν τη δράση τους.
Εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα
Η αμοιβή των συμμετεχόντων ανέργων είναι μέχρι 625 ευρώ το μήνα και η απασχόληση τους μέχρι 5 μήνες. Η εικόνα που έχουμε λέει ότι οι συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ εργαζομένων και Μ.Κ.Ο. είναι και κάτω από 500 ευρώ, καθώς και τη δέσμευση των άνεργων ότι δεν θα διεκδικήσουν πληρωμή αν η Μ.Κ.Ο. δεν λάβει πρώτα τη χρηματοδότηση. Το ενδεχόμενο αυτοί οι εργαζόμενοι να μείνουν απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα καταγράφεται ήδη σαν γεγονός.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει τη στήριξη δημάρχων και περιφερειάρχη. Συμπράττουν στο ανοσιούργημα και βάζουν πλάτη στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων τα Ανώτερα Συνδικάτα, αυτό της ΓΕΣΣΕ και των Επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΕΣΕΒΕ),  με τα λεγόμενα ινστιτούτα που έχουν στήσει, επιδιώκοντας  να αρμέξουν το 5% του προγράμματος !
Στη φάση της προετοιμασίας του προγράμματος οι συνδικαλιστικές παρατάξεις στην ΠΟΕ- ΟΤΑ,  εκτός των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, το σιγοντάριζαν ή  δεν λέγανε κουβέντα. Σήμερα που υλοποιείται και έρχονται οι εργαζόμενοι στους χώρους, εναντιώνονται με συντηρητικά αιτήματα π.χ. «να φύγουν», «να μην μπούνε στις υπηρεσίες του δήμου», π.χ. Κερατσίνι. Τους καταγγέλλουμε, είναι αυτοί και το σινάφι τους υπεύθυνο. «Το διαίρει και βασίλευε» είναι  δρόμος των Δημάρχων, των κυβερνήσεων, των ξεπουλημένων συνδικαλιστών.
Τι κατάσταση δημιουργείται:
-Ανοίγει  δρόμο  ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δήμων και συμπαρασύρει το σύνολο των υπηρεσιών.
-Συνδυασμένα χρησιμοποιούνται και οι λεγόμενες «συνεταιριστικές επιχειρήσεις» των απολυμένων που οι Δήμαρχοι βάζουν μπροστά. 
-Αξιοποιώντας κυβέρνηση και δήμαρχοι τη μεγάλη στρατιά των ανέργων που η πολίτικη τους δημιούργησε και αυξάνει, το «δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας » και την «άσχημη οικονομική κατάσταση των Δήμων» ως φόβητρο επιχειρούν από τη μια την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των Δήμων και από την άλλη το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και ό,τι έχει απομείνει από αυτά (μεροκάματο, Σ.Σ., δικαιώματα).
-Δουλεύουν τη διάσπαση των εργαζόμενων στους δήμους. Θέλουν τους μόνιμους ενάντια στους ανέργους και τους άνεργους απέναντι σε αυτούς που έχουν ακόμη μεροκάματο. Έτσι, χωρίς οργανωμένη αντίσταση, να περάσουν για όλους το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων,  χωρίς εμπόδιο τις ιδιωτικοποιήσεις.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε:
● μέσα από αυτά τα προγράμματα υλοποιείται η πολιτική του Καλλικράτη στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Οι δήμοι να λειτουργούν ως επιχείρηση, και με ίδια έσοδα.
● Δεν είναι η δημοσιονομική κατάσταση που φέρνει τέτοια μέτρα. Η κρίση ενώ οξύνει τα  λαϊκά προβλήματα και μεγαλώνει τη στρατιά των ανέργων, γίνεται αφετηρία για νέες ευκαιρίες στους καπιταλιστές. Η μεγαλύτερη ευκαιρία, η ζωοδότρια δύναμη των κερδών είναι η ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη. Αυτά τα προγράμματα σε αυτό στοχεύουν.
● Η πολιτική των αναδιαρθρώσεων πριν την κρίση και των μνημονίων έχουν κοινό παρανομαστή. Την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Πυρήνας της ο φθηνός και κατακερματισμένος εργατοϋπάλληλος και η οικογένεια του.
 Η ανάπτυξη της «κοινωνικής οικονομίας» (Μ.Κ.Ο συνεταιριστικές επιχειρήσεις) είναι στρατηγική κατεύθυνση από το 1998 της διάσκεψης των υπουργών Κοινωνικής πολίτικης του ΟΟΣΑ με στόχο  «αντί του κράτους που χορηγεί παροχές» να περάσουν στο «κράτος που ρυθμίζει το κοινωνικό περιβάλλον».
Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έφτιαξαν τους αντίστοιχους νόμους και το θεσμικό πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει στο πρόγραμμά του την «κοινωνική οικονομία» ως πρόταση διαχείρισης της κρίσης και υπέρ των εργαζομένων! Στο Μοσχάτο το έκαναν πράξη στο Δημοτικό Ωδείο και νοιώθουν υπερήφανοι!
Κοινωνική οικονομία ορίζεται, κατά όλους  αυτούς,  ως ο τομέας που είναι ανάμεσα στον κρατικό και ιδιωτικό τομέα ! Ότι τάχα μπορεί να  υπάρχει τομέας της οικονομίας στον καπιταλισμό που μπορεί να κινείται χωρίς την επιδίωξη του κέρδους!
Το κύριο ζήτημα
          Το φρούτο των Μ.Κ.Ο. ως δουλεμπορικά ή ως φορέας υπηρεσιών, συντρίβει ανέργους και εργαζόμενους, τσακίζει κάθε αποκούμπι για το λαϊκό νοικοκυριό.
 Δεν μπορούμε – δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να χύσουμε νερό στο μύλο της διάσπασης και της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, της φτωχολογιάς.
                                 Αυτό είναι το πρώτο, το βασικό.
Το αίτημα μόνιμη δουλειά για όλους στον καπιταλισμό, είναι σκληρός δρόμος αγώνα. Εξαρτάται από την οργάνωση της πάλης εργαζομένων, ανέργων, τσακισμένων βιοτεχνών, φτωχών αγροτών εναντία στην ανάπτυξη που επιβάλλουν τα κέρδη των καπιταλιστών και με  οδηγό την ανάπτυξη που υπηρετεί τις δικές τους ανάγκες. Η καπιταλιστική ανάπτυξη σήμερα όλο το αποδυναμώνει.
       Δεν θα φταίει για την απόλυση του μόνιμου, ο άνεργος.
       Δεν φταίει για τον άνεργο, αυτός που έχει ακόμα δουλειά.
Τα 500 ευρώ του άνεργου είναι η γέφυρα ανάμεσα στον πεινασμένο και τον χορτάτο, έστω και για λίγους μήνες. Η αγωνία του εργαζόμενου να κρατήσει το μεροκάματο και η αγωνία του άνεργου να κρατηθεί όρθιος θα γίνει χαντάκι και θα μας πλακώσει αν δε φανεί ο ένοχος.
Κανένας τίμιος εργάτης, κανένας εργαζόμενος, κανένας άνεργος δεν πρέπει και δε μπορεί να το επιτρέψει. Δεν θα μας μαγαρίσουν.
                                        Ξέρουμε τον ένοχο!
Είναι αυτός που παρότι δεν δουλεύει, ποτέ του δεν πείνασε. Είναι αυτός που παρότι δεν πεινάει, κλέβει από όλους μας. Είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες και το κράτος τους. Αυτούς πρέπει να πιάσουμε από το λαιμό, από αυτούς πρέπει να πάρουμε την εξουσία.
Καλούμε κάθε σωματείο και κάθε συνεπή συνδικαλιστή να πρωταγωνιστήσουν σε κάθε χώρο και υπηρεσία, σε κάθε Δήμο της Αττικής να :
Γράφουμε τους 5μηνίτες στα σωματεία, φτιάχνοντας την επιτροπή τους δίπλα στο σωματείο. Αν δεν μπορούμε μέσα από το σωματείο του Δήμου, αποκαλύπτουμε τις δυνάμεις που το παρεμποδίζουν, φτιάχνουμε επιτροπή με τη συνδικαλιστική κάλυψη του Συνδικάτου μας
Κάνουμε δουλειά στοχευμένη για την εγγραφή όλων των συνάδελφων στα κλαδικά σωματεία με βάση την ειδικότητα.
Οργανώνουμε κάθε συλλογική ενέργεια και :
Απαιτούμε το πρόγραμμα και η χρηματοδότηση του να περάσει στους δήμους.
Να φύγουν οι Μ.Κ.Ο. έξω από το πρόγραμμα – έξω από τους δήμους και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Στέλνουμε καταγγελία ομαδική του προγράμματος στο Υπουργείο
Απαιτούμε να μην αποδοθεί στις Μ.Κ.Ο το 5% της χρηματοδότησης του προγράμματος, άλλα στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα. Το ποσό που λυμαίνονται οι Μ.Κ.Ο για την Αττική ξεπερνάει τις 1.800 εκ Ευρώ!
Αναζητάμε στοιχειά και αποκαλύπτουμε το «ποιόν» των ανθρώπων που έχουν συγκροτήσει τις Μ.Κ.Ο, την πιθανή διασύνδεσή τους με Δημάρχους, αιρετούς, πολιτικά κόμματα.
Οι 5μηνίτες συνάδελφοι απαιτούμε να εντάσσονται, ανάλογα με την ειδικότητα, στο σχεδιασμό των υπηρεσιών των δήμων. Η εποπτεία και ο έλεγχος τους να είναι αποκλειστικά έργο των υπηρεσιών τους, καμία ανάμειξη των ανθρώπων της Μ.Κ.Ο
Παλεύουμε για ίδια δικαιώματα, ωράριο και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς για όλους.
Μεροκάματο τουλάχιστον όχι κάτω από τη Συλλογική Σύμβαση. 
Διεύρυνση και χρηματοδότηση των δημόσιων κοινωνικών δομών, μόνιμο προσωπικό. Παίρνουμε άμεσες πρωτοβουλίες για την έγκαιρη και σταθερή πληρωμή τους.