20 Ιουλ 2011

Για το εργατικό ατύχημα στο Δήμο Μεταμόρφωσης

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες Ιούλης 2011
Ο κλάδος μας μετρά άλλο ένα τραγικό εργατικό ατύχημα με θύμα το συνάδελφο μας Γιώργο Μπαρδή, εργάτη καθαριότητας στο Δήμο Μεταμόρφωσης. Την ώρα της αποκομιδής έπεσε από το απορριμματοφόρο. Το αποτέλεσμα ήταν να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι και να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλεύεται σε καταστολή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο συνάδελφος μας είναι συμβασιούχος, 55χρονος και είχε πιάσει δουλειά πριν δύο βδομάδες περίπου.
Το εργατικό ατύχημα αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε αποσπασματικό γεγονός. Συνεχώς αυξάνεται ο ρυθμός των εργατικών ατυχημάτων, κυρίως στις υπηρεσίες αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων. Όλο και περισσότεροι συνάδελφοι μας αφήνουν τη ζωή τους η αποκτούν μόνιμες αναπηρίες την ώρα της δουλειάς τους. Η μείωση του προσωπικού είναι συνεχής με τις πολιτικές που απαγορεύουν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αντί προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και της μονιμοποίησης του έκτακτου προσωπικού επιβάλλεται το μοντέλο της απασχολισιμότητας με συμβάσεις έργου, ενοικιασμένους εργαζόμενους, μερική απασχόληση και το νέο φρούτο της «κοινωφελούς εργασίας». Έτσι μεγιστοποιείται η εκμετάλλευση, η ζωή μας εκτίθεται όλο και περισσότερο στα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες. Δημιουργείται ευνοϊκό περιβάλλον για την κερδοφορία των εργολάβων που καραδοκούν να αναλάβουν τις υπηρεσίες των Δήμων.
Οι υπηρεσίες αποδεκατίζονται συνεχώς σε αριθμό και σε έμπειρο προσωπικό. Γεγονός είναι η εντατικοποίηση και οι αυξημένοι κίνδυνοι για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.
Σοβαρά είναι τα προβλήματα προσωπικού που αντιμετωπίζει και ο Δήμος Μεταμόρφωσης, μετά τις μαζικές απολύσεις τα 2 τελευταία χρόνια, με την ευθύνη της προηγούμενης και τωρινής Δημοτικής Αρχής που τηρούν πιστά τις κυβερνητικές εντολές.
Συνάδελφοι :
Να γίνει δική μας υπόθεση η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Να παλέψουμε:
• για να απαγορευτούν τώρα όλες οι απολύσεις.
Για το δικαίωμα όλων στην μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αποδοχές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
• Για προσλήψεις μόνο μόνιμου προσωπικού.
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Να αποτρέψουμε το νέο κύμα ελαστικών εργασιακών σχέσεων
• Την συνολική ανατροπή που επιχειρείται είτε με το ωράριο, είτε με το μισθολόγιο, είτε με τις απολύσεις και τις υποχρεωτικές μετατάξεις.
Όσο αλώνονται οι εργασιακές σχέσεις, όσο οδηγούμαστε στο φόβο και την υποταγή, θα πολλαπλασιάζονται τα εργατικά ατυχήματα θα εκτίθεται και η ζωή μας για το κέρδος.
Η διεκδίκηση αιτημάτων που θα κάνουν τη ζωή μας καλλίτερη να είναι ο αντίλογος στην λυσσαλέα επίθεση που έχει ανοίξει απέναντι μας η κυβέρνηση και οι δήμαρχοι.
Μέσα από αυτό τον αγώνα θα επιβάλλουμε στην κυβέρνηση και τους δήμαρχους τον σεβασμό για την ίδια μας τη ζωή.
Συνάδελφοι : Η αδιαφορία μας απέναντι στις συνθήκες που προκαλούν ατυχήματα είναι αδιαφορία απέναντι στην ίδια μας τη ζωή. Η αποφασιστικότητα μας να κάνει καθαρό στην Δημοτική Αρχή.
Ότι ο συνάδελφος θα είναι ο τελευταίος που πάει στην εντατική αντί να γυρίσει στο σπίτι του.
Ότι θα αναλάβει ο Δήμος την τύχη του συναδέλφου και της οικογένειας του, όσο διάστημα δεν θα είναι ικανός να δουλέψει.
Το Συνδικάτο ΟΤΑ παλεύει και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συστρατευτούν σε αυτό τον αγώνα.
Να προβάλουμε με ένταση ότι στο «μονόδρομο» του κεφαλαίου υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και παραμερίζοντας το ιδιωτικό κέρδος και συμφέρον.
H προσωρινή διοίκηση του Συνδικάτου