10 Ιουν 2024

ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΑΥΣΩΝΑ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Μπροστά στο κύμα καύσωνα που θα έχουμε τις επόμενες μέρες, το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ καλεί τη κυβέρνηση, τους Δημάρχους και το Περιφερειάρχη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των συναδέλφων.

Είναι απαράδεκτη η κυβέρνηση, γιατί ήδη θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στην έκδοση εγκυκλίου, κάνοντας σαφή την υποχρεωτικότητα των οδηγιών της και όχι να βασίζεται στη καλή θέληση των δημάρχων και του περιφερειάρχη.  

Είναι απαράδεκτο από τη μεριά των δημάρχων να βλέπουμε απορριμματοφόρα να προχωρούν σε αποκομιδή στις 2, 3 και στις 4 το μεσημέρι ή να βλέπουμε οδοκαθαριστές εξουθενωμένους από τη ζέστη περιμένοντας να δοθεί εντολή από τους προϊσταμένους τους προκειμένου να μπουν σε σκιερό δροσερό μέρος.

Ξέρουμε καλά ότι στην πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αλλά και της πλειοψηφίας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων δεν χωράει, αποτελεί κόστος, που προσπαθούν να το μειώσουν όσο περισσότερο γίνεται, για αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Τους δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τις ζωές μας.

Απαιτούμε τώρα

1.     Την άμεση διακοπή όλων των εξωτερικών εργασιών όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 38 βαθμούς ή όταν λόγο των υψηλών θερμοκρασιών η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη και αφόρητη.

2.     Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.) με καταβολή του ημερομισθίου.

3.     Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, χωρίς παράταση του χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας - ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

4.     Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

5.     Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

6.     Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

7.     Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας.

8.     Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.

9.     Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).

 

Να υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από τον Ιατρό Εργασίας και από το τεχνικό ασφαλείας και εφαρμογή από τους δημάρχους όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, τα σωματεία του κλάδου να μην κάνουν εκπτώσεις σε θέματα προστασίας της υγείας μας. Σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών από τους υπεύθυνους να μη διστάσουν, να απευθυνθούν στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ.

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ