7 Μαρ 2019

8 ΜΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

8 Μάρτη 1857, Νέα Υόρκη: Οι εργάτριες στην υφαντουργία ξεσηκώνονται, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς, μείωση των ωρών εργασίας, αλλά και εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών.
Τιμάμε τις εργαζόμενες γυναίκες που σήκωσαν το ανάστημα τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της. Οι αγώνες και οι θυσίες τους φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.
Σήμερα 162 χρόνια μετά, η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις γυναίκες, με μισθό που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και λιγότερες ώρες εργασίας. Αυτή η πρόοδος μπορεί να ικανοποιήσει τις ιδιαίτερες βιολογικές ανάγκες της γυναίκας με γενικευμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας της μητρότητας. Τις ανάγκες της οικογένειας με τη δημιουργία και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας.
Όμως οι κατακτήσεις που απέσπασε το εργατικό κίνημα ξηλώνονται. Αιτία είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης των κυβερνήσεων και των αντιλαϊκών περιφερειακών, τοπικών διοικήσεων που υπηρετούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αιτία είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, που για χάρη των κερδών των λίγων ισοπεδώνει τα δικαιώματα των πολλών.
Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη είναι να δυναμώσουμε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία να εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.
Όλες και όλοι στην κινητοποίηση της ΟΓΕ την Παρασκευή 8 Μάρτη 2019 στα Προπύλαια στις 6 μ.μ.



Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ